Duminica a 30-a după Rusalii (Dregătorul bogat - păzirea poruncilor) Luca 18, 18-27 În vremea aceea un dregător oarecare s-a apropiat de Iisus şi L-a întrebat, zicând: Bunule Învăţător, ce să fac ca să
Trei televiziuni somate pentru creşterea numărului greşelilor de limbă
Membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) au decis, ieri, somarea posturilor Realitatea TV, TVR 1 şi OTV pentru creşterea numărului de greşeli de limba română în aprilie faţă de perioada anterior monitorizată.
Cele trei posturi au primit somaţie pu-blică în baza articolului 88 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "radiodifuzorii au obligaţia de a asigura respectarea normelor ortografice, ortoepice şi morfologice ale limbii române, stabilite de Academia Română". Reprezentanţii Institutului de Lingvistică al Academiei Române "Iorgu Iordan-Al. Rosetti" au prezentat, pe 8 iunie, la sediul CNA, ultimul raport de monitorizare privind calitatea limbii române folosite în emisiunile de radio şi de televiziune. Potrivit raportului, realizat în perioada 1-30 aprilie, în cadrul colaborării, printr-un contract de consultanţă, încheiate cu CNA, pe primul loc se află OTV (102 erori), urmat de Realitatea TV cu 78 de greşeli, TVR 1 cu 75 de greşeli, B1 TV - 74 de greşeli, Antena 3 - 65 de greşeli, Kanal D - 64, TVR Cultural - 58 de greşeli etc. Cele mai puţine greşeli (20) au fost înregistrate, potrivit documentului, la postul de radio Europa FM. Monitorizarea realizată de Institutul de Lingvistică al Academiei Române a avut în vedere greşelile de punctuaţie, de pronunţie (ortoepie), cele de morfologie, de sintaxă, de lexic şi semantică. Următoarele monitorizări vor fi realizate în lunile iunie şi septembrie ale acestui an.