Duminica a 25-a după Rusalii (Pilda samarineanului milostiv) Luca 10, 25-37 În vremea aceea a venit la Iisus un învăţător de lege, ispitindu-L şi zicând: Învăţătorule, ce să fac ca să moştenesc viaţa
Brevetul „Saniei năzdrăvane“ costă 15.000 de euro
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), Anton Anton, a înmânat, sâmbătă, medalii cercetătorilor români care au prezentat invenţii la Salonul Inventika 2007.
Au primit medalii de aur 26 de invenţii, medalii de argint 22 de invenţii şi medalii de bronz 17 invenţii. Printre „medaliaţi“, s-au numărat Cilindrul Hallbach, generator de câmp magnetic rotaţional şi omogen, Sistem pentru monitorizarea încărcării membrului inferior în recuperările posttraumatice, Instalaţie şi procedeu pentru conservarea obiectului, Biocombustibili diesel şi procedeu de obţinere a acestora, Dispozitiv pentru lombotomie. „Salonul Inventika nu s-a terminat, nu se termină niciodată. Ce facem astăzi este una dintre etape: înmânarea diplomelor şi medaliilor pentru inventatorii români“, a afirmat preşedintele ANCS, Anton Anton. El a spus că există mai multe categorii de inventatori: consacraţi şi începători. Potrivit preşedintelui ANCS, în acest an s-a observat o diversitate a invenţiilor faţă de anii precedenţi. Cea mai spectaculoasă invenţie medaliată, sâmbătă, de preşedintele ANCS a fost proiectul „Sania năzdrăvană“. „Există invenţii spectaculoase precum «Sania năzdrăvană» cu roţi. Este visul oricărui părinte care trage sania în Bucureşti şi întâlneşte iarna doi metri de asfalt şi doi metri de zăpadă“, a spus Anton. Inventatorul „Saniei năzdrăvane“, Ioan Vâlcu, a povestit că a realizat această invenţie în cursul anului trecut, când nu exista zăpadă, după ce a observat lipsa copiilor la derdeluş. Mecanismul de rulare creat special este încorporat în tălpile saniei şi se prezintă sub forma unui sistem bandă. „Ideea mi-a venit când mergeam cu sania şi era prea greu să-i trag pe copii mei pe porţiunile de asfalt şi de zăpadă. Am realizat sania anul trecut în câteva ore“, a spus inventatorul. Ioan Vâlcu a spus că a fost contactat deja de mai mulţi investitori, unul dintre aceştia, din Canada, oferindu-i 20.000 de euro pentru brevet. „A vrut să-mi dea 20.000 de euro pentru brevetul meu şi mi-a spus că vrea să producă săniile în Canada şi apoi să le vândă în România şi în ţările unde există cerere. Eu o dau cu 15.000 de euro unui român, cu condiţia să o fabrice în România şi s-o vândă în străinătate pentru a aduce bani ţării“, a afirmat inventatorul „Saniei năzdrăvane“. Ioan Vâlcu este inginer şi a mai realizat 20 de invenţii ecologice, precum „Pâlnia universală“ şi „Vaza ecologică“.