Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Andivele sau „aurul alb” din bucătărie
Andiva este o plantă erbacee, cunoscută pentru frunzele ei albe, cărnoase, ușor amărui și foarte sănătoase, adesea folosite în salate. I se mai spune cicoarea de grădină sau „cicoarea de Bruxelles”, pentru că andiva ar fi originară din Belgia.
Andivele sunt recoltate iarna și se numără printre deliciile proaspete de care ne putem bucura în sezonul rece. Andivele sunt numite și aurul alb din bucătărie, fiind extrem de hrănitoare pentru organismul uman. Au puține calorii, astfel că sunt recomandate inclusiv diabeticilor.
În compoziția andivelor se găsesc 95% apă, vitamine (A, C, B2, B9, E, K), minerale (fier, seleniu, zinc, calciu, fosfor, sodiu, potasiu, mangan), betacaroten, glucoză, glucide, protide, lipide, antioxidanți și fibre. Dintre beneficiile pe care andivele le au asupra organismului amintim: efect tonic digestiv, diuretic, laxativ, calmant, sedativ, depurativ, remineralizant, tonic.
De asemenea, andiva stimulează secreția de bilă, este adjuvant în combaterea paraziților intestinali, ajută în combaterea anorexiei, este benefică în caz de litiază biliară, atenuează efectele stresului, întârzie procesul de îmbătrânire, reduce riscul apariției cancerului și a bolilor degenerative, reglează tonusul musculaturii, previne întârzierile de creștere la copii, previne osteoporoza, menține sănătatea vizuală, combate obezitatea, este recomandată în alimentația copilului începând cu vârsta de 8 luni.
Totodată, andiva este recomandată femeilor însărcinate, întrucât reduce riscul malformațiilor congenitale. Planta este benefică și pentru menținerea sănătății inimii, previne boala Alzheimer, combate acneea, anemia, constipația.
Andivele se consumă sub formă de salate, stropite cu suc de lămâie, sau diferite maioneze și sosuri, sau în combinație cu legume și fructe. Se pot găti fierte în aburi, pe foc sau în cuptor. Sunt excelente în supe de legume sau ca garnituri.
Rețete:
Garnitură de andive
Ingrediente: 8 andive, 3 linguri de ulei de măsline, 3 linguri suc de lămâie, sare, 1 lingură de zahăr.
Mod de preparare: Se încinge uleiul într-o tigaie și se sotează andivele curățate, lăsate întregi. După 2 minute, se întorc pe partea cealaltă, se adaugă și restul ingredientelor, se acoperă tigaia și se lasă să se frigă înăbușit 25 de minute. Se servește ca garnitură pentru diverse mâncăruri.
Salată de andive cu creveți
Ingrediente: 2-3 andive, 500 g creveți fierți, 300 g porumb, 1 cartof fiert, 3 linguri de muștar, 2 linguri maioneză de post, 1 lămâie, sare.
Mod de preparare: Andivele se curăță, se taie cuburi, se adaugă creveții, porumbul, cartoful tăiat cuburi, maioneza, zeama de lămâie, muștarul, sarea, se amestecă toate la un loc și se servește ca aperitiv.