Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Bananele, remedii excelente de sănătate pentru copii
Odată cu începerea noului an şcolar, în condiţiile unui efort suplimentar, mental şi fizic, este necesar ca şcolarii să beneficieze de un regim alimentar corespunzător, din care să nu lipsească proteinele, glucidele, vitaminele şi mineralele. Printre fructele cele mai indicate se numără bananele.
Cercetările efectuate de nutriţionişti au arătat că unul dintre produsele alimentare cu mare valoare energetică şi terapeutică, indicat pentru toate vârstele, în special pentru copii, îl reprezintă bananele.
Având o valoare nutritivă ridicată (105 calorii la 100 g fructe proaspete) şi un conţinut mare de proteine, vitamine, minerale şi fibre alimentare, bananele pot constitui o excelentă sursă de hrană, asigurând necesarul de energie şi un substrat eficient de creştere a organismului, îndeosebi la copiii anemici, subponderali şi rahitici.
În prezent există mai multe varietăţi de bananieri:
- Cavendish - banana galbenă cea mai răspândită;
- Burro - cu fructe mai mici, în formă rectangulară şi aromă de lămâie;
- Java - cu fructe rotunde şi culoare verde-albăstruie;
- Plantain - cu fructe plate, tari şi sărace în zahăr.
Acumularea de zaharuri solubile în fructe are loc în timpul coacerii. Dacă în primele zile după recoltare, bananele au numai 2,3% glucide solubile, în a 8-a zi după recoltare pot conţine 16-18% zaharuri, pe seama amidonului care hidrolizează, lent, în glucoză, fructoză şi zaharoză.
Studii aprofundate au dovedit că bananele ajută la prevenirea şi combaterea unui mare număr de afecţiuni, datorită conţinutului biochimic specific, bogat în glucide, proteine, vitamine şi fibre, dar sărac în grăsimi saturate, colesterol şi sodiu.
La persoanele anemice, atât copii, cât şi vârstnici, bananele stimulează formarea globulelor roşii şi a hemoglobinei din sânge, datorită conţinutului ridicat în fier, vitamine şi în cei 8 aminoacizi esenţiali.
Bogăţia fructelor în vitamine, mai ales în acid folic (vitamina B9) şi în vitamina B6, explică efectele remarcabile în stimularea funcţiilor creierului, îndeosebi în cazul tulburărilor psihice şi la diminuarea memoriei, cu mare eficienţă în perioadele tezelor şi examenelor. S-a constatat că elevii şi studenţii consumatori de banane asimilează mult mai uşor cunoştinţele învăţate. De asemenea, creşte nivelul imunitar al organismului şi capacitatea de rezistenţă la atacul factorilor externi, dăunători sănătăţii.
Conţinutul ridicat în potasiu ajută la prevenirea unor boli cardiovasculare, îndeosebi a atacului de cord, a hipertensiunii arteriale şi în reducerea riscului mortalităţii după accidentele vasculare cerebrale.
Prin cantitatea ridicată de triptofan, o proteină esenţială care este convertită metabolic în serotonină, bananele induc starea de relaxare, bucurie şi fericire şi pot fi un minunat somnifer natural.
La nivelul aparatului digestiv, banana cu textură fină şi moale acţionează ca un pansament gastric şi intervine în ameliorarea gastroenteritelor cronice, prin neutralizarea supraacidităţii sucului gastric, în combaterea crizelor de ulcere stomacale şi a dereglărilor intestinale, în calmarea arsurilor la stomac (tot prin efectul antiacid), în eliminarea greţurilor matinale, a viermilor intestinali şi a efectelor negative ale intoxicaţiei cu tutun.
Având un nivel crescut de fibre, bananele ajută la restabilirea funcţiilor intestinelor, atât în cazul constipaţiei, cât şi în cazul diareei şi a dizenteriei.
Asupra sistemului nervos acţionează cu bune rezultate în situaţii de nervozitate, depresii psihice, astenie nervoasă, surmenaj intelectual şi chiar în disfuncţii de natură nervoasă (epilepsie, isterie).
În afecţiunile respiratorii, bananele au efecte favorabile la vindecarea astmului bronşic, a bronşitelor, traheitelor şi laringitelor.
Forma principală de consum o constituie o cură de maximum 4 zile cu fructe coapte pe cale naturală, fără a fi înnegrite, fiind perfect digerabile. Dacă maturarea se face artificial, la temperaturi ridicate, bananele devin greu digerabile.
Luate în amestec cu miere de albine, bananele reprezintă un preţios aliment tonic, vitaminizant, laxativ şi mineralizant, cu recomandări pentru copii în perioada de creştere (mai ales anemici), la vârstnici cu tendinţă accentuată de decalcifiere (mai ales la femei cu osteoporoză) şi la adulţi care depun eforturi intelectuale şi fizice peste limitele normale.
Efecte deosebite se realizează prin unele combinaţii:
- o banană cu puţină sare este un bun remediu în dizenterie;
- o banană cu iaurt, în părţi egale, are efecte purgative;
- o banană bine coaptă, zdrobită şi amestecată cu o lingură de miere şi 10 picături zeamă de lămâie este indicată pentru tenuri uscate, ofilite şi ridate;
- o banană tocată la mixer, cu un pahar de vin alb, lapte şi o linguriţă ulei de măsline formează un admirabil lapte demachiant pentru tenuri uscate, arsuri solare, degerături şi gută la picioare.
Coaja de banane este eficace la masarea negilor şi a locurilor înţepate de insecte (ţânţari, albine, viespi).
Iată pentru ce banana este considerată un aliment absolut necesar în dieta zilnică a copiilor, a vârstnicilor şi a celor aflaţi în suferinţă.