Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Cum să ne hrănim sănătos în sezonul rece

Cum să ne hrănim sănătos în sezonul rece

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Constantin Milică - 24 Noiembrie 2013
Pentru buna funcţionare a organismului este nevoie de anumiţi combustibili, care să dea randamente maxime: glucide, proteine, lipide, vitamine, minerale, enzime şi apă. Iată ce ar trebui să nu lipsească din alimentaţie zilnică, în sezonul rece.
 
Alimentele consumate asigură buna funcţionare a întregului organism, dau energia necesară mişcării, combat infecţiile, refac ţesuturile lezate şi încetinesc procesele de îmbătrânire.
 
Pe cât posibil, alimentele trebuie să aibă la bază produse  neprelucrate termic şi chimic.
 
Glucidele (simple sau complexe) provin din fructe, legume, sucuri naturale, lapte, fibre şi amidonul din cereale, mazăre şi fasole. Prin digestie, toate formele de glucide sunt transformate în glucoză, sursa principală de energie, necesară pentru funcţionarea inimii, a creierului şi pentru forţa musculara.
 
Proteinele provin din carne, peşte, brânză, iaurt, ouă, lapte, diferite legume şi fructe (fasole, mazăre, orez, nuci, alune). Prin transformare în aminoacizi (esenţiali şi neesenţiali), se reface proteina umană, respectiv masa musculară. Cea mai sănătoasă sursă de proteine este soia, cu opt aminoacizi esenţiali, bogată în vitamina B-6. 
 
Lipidele din grăsimile animale, lapte integral, smântână, brânză au la bază acizii graşi, saturaţi şi nesaturaţi. Acizii graşi saturaţi sunt transformaţi de ficat în colesterol, inclusiv în LDL (colesterol rău cu densitate redusă). Acizii graşi nesaturaţi din uleiul de măsline, rapiţă, arahide, porumb, floarea soarelui, soia şi din uleiurile de peşte (Omega-3 din somon, heringi, ton) scad colesterolul din sânge.
 
Uleiul de măsline are efecte bune în litiază biliară, rahitism, anemie, diabet, boli cardiovasculare, varice, cancere.
 
Legumele proaspete şi fructele coapte, consumate în mod sistematic, asigură necesarul de vitamine, enzime, fibre alimentare şi săruri minerale (tomate, ardei gras, spanac, broccoli, conopidă, varză albă şi roşie, varză de Bruxelles, pătrunjel, morcov, ţelină, sfeclă roşie, fasole verde, fasole boabe (nu din conserve), ceapă, usturoi, cimbru.
 
Pătrunjelul, bogat în clorofilă, vitamine, histidină şi aminoacizi, ar trebui să fie nelipsit de la masă, întrucât are efecte bune în steatoză hepatică, hepatită, intoxicaţii cu alcool şi tutun, litiază renală, gută, uremie, prostată, depresie, astenie, tumori canceroase, astm bronşic, tuberculoză.
 
Merele (“un măr la masă ţine doctorul şi boala departe de casă”) combat bolile digestive (steatoză, litiază, colite, indigestii, constipaţii), au rol în astenia fizică şi intelectuală, insomnii, oboseală, dureri de cap, boli cardiovasculare (ateroscleroză coronariană, hipertensiune  arterială, infarct miocardic, tromboze, varice) şi în scăderea  colesterolului şi a glicemiei. De asemenea, previn cancerele cauzate de  antioxidanţi şi întârzie procesele de îmbătrânire.
 
Este indicat consumul de tomate, ardei gras, capia, gogoşari, ceapă roşie, morcov, sfeclă roşie, varză roşie, la fel şi unele fructe colorate (mere, prune, lămâi, portocale, struguri, măceşe, afine negre, coacăze, zmeură),atât în stare proaspătă, cât şi în compoturi, sucuri, siropuri, limonade.
 
În fiecare zi se vor consuma supe şi ciorbe de crudităţi, care dau un ajutor important ficatului în dezintoxicarea sângelui, întărirea sistemului imunitar, combaterea obezităţii şi asigurarea mineralelor necesare.
 
Fasolea boabe constituie o sursă importantă de proteine şi fibre asimilabile, reduce tensiunea arterială şi colesterolul rău (LDL) precum şi riscul apariţiei bolilor de inimă. Prin proprietăţile antioxidante, fasolea contribuie la reducerea riscului de formare a cancerului de colon.  
 
Laptele şi produsele lactate sunt alimente complete, asigurând un aport valoros de calciu asimilabil, proteine, glucide, vitamine şi săruri minerale. Iaurtul, bogat în vitaminele A, D, B şi în bacterii utile digestiei (Lactobacillus acidophilus), reglează tranzitul şi combate candidozele.
 
Brânzeturile de capră, vacă şi bivoliţă, precum şi laptele smântânit, alături de drojdie, cu complexul vitaminic B, sunt alimente deosebit de valoroase în această perioadă.
 
Proteina necesară organismului va fi luată din peşte de apă dulce, cu carne albă, carne de pasăre fiartă şi ouă fierte sau înăbuşite.
 
Antioxidanţii anticancerigeni:
 
- uleiul de măsline şi din seminţe de struguri şi in, fără colesterol;
 
- vitamine naturale (C, E, A,) carotenoizi, seleniu, zinc;
 
- fructe de afin, frunze de Ginkgo.
 
Se vor evita:
 
- carnea friptă pe cărbuni, întrucât grăsimile, picurate pe cărbunii încinşi, se transformă în hidrocarburi cu acţiuni cancerigene;
 
- fierberea alimentelor în vase de aluminiu care dau boli grave ale sistemului nervos central (Alzheimer), aciditate gastrică şi ulcere gastroduodenale;
 
- sarea în exces, care provoacă hipertensiune, insuficienţă renală şi alte boli de rinichi.  
 
Este indicat ca reţetele alimentare, folosite în consumul zilnic, să se axeze, tot mai mult, pe produsele provenite din lumea vegetală, pentru a asigura un principal sprijin în păstrarea sănătăţii. 
 

Fructe uscate şi cereale, în meniul zilnic

- pâine neagră şi intermediară - se consumă la toate mesele, în cantităţi  moderate; nu este indicat să se consume pâinea caldă, abia scoasă din cuptor întrucât, în procesul coacerii, se formează unele toxine volatile, care se vor evapora în aproximativ 24 de ore.
- cerealele integrale - sunt bine-venite dimineaţa, la micul dejun, întrucât au un conţinut ridicat de fibre alimentare, cu rol în reducerea riscului de diabet zaharat şi a colesterolului din sânge, curăţă intestinele, previn constipaţiile şi hemoroizii, scad riscul cancerului de colon. La femei, fibrele din tărâţe de cereale scad concentraţia hormonilor estrogeni şi au un rol protector împotriva cancerului de sân. Fibrele provin din cereale, făină integrală, orez brun, tărâţe, ovăz, psyllium, in, prune uscate, sfeclă roşie, coaja merelor, floricele nesărate de porumb.
- fructele uscate (prune, mere, nuci, arahide, alune de pădure) precum şi seminţele de floarea-soarelui sunt bogate în acizi graşi Omega-3, cu mare potenţial energetic şi conţinut echilibrat în fibre, glucide, proteine şi lipide.
- legumele şi fructele pot înlocui proteinele animale, fiind mai uşor asimilabile şi având un aport substanţial în vitamine, fibre alimentare, enzime, săruri minerale şi apă. Cele colorate în roşu, portocaliu şi galben au un conţinut ridicat de caroten, flavone şi antociani, cu acţiuni terapeutice contra bolilor cardiovasculare, digestive şi canceroase.