Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Acasa Societate Sănătate Lămâia verde întărește sistemul imunitar

Lămâia verde întărește sistemul imunitar

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 30 Iul, 2018

Limeta, lămâia verde, este originară din India și cultivată în toate zonele tropicale ale planetei. Este rudă cu lămâia, dar deși sunt înrudite, cele două fructe sunt diferite. Fructele de limetă sunt mai mici, au coaja verde, cu aromă proaspătă, sunt mai grele și au pulpă mai consistentă, sucul este dulce-amărui, mai dulce și cu aromă mai proaspătă decât zeama de lămâie. Cu toate că are dimensiuni mai mici, limeta conține o cantitate dublă de suc comparativ cu lămâia.

Fructele se culeg verzi. Acestea conțin substanțe fitochimice foarte puternice, cunoscute sub denumirea de flavonol glico­zide - substanță ce poate preveni divizarea celulelor canceroase în multe tipuri de cancer. Limeta mai conține și limonin glucozida și camforul, anti­oxidanți foarte puternici, ce ajută la prevenirea distrugerii celulelor, lipidelor și ADN-ului. Kemferolul, o altă substanță care se găsește în limetă, ajută la prevenirea arteriosclerozei. Pe lângă acestea, mai conține și o serie de vitamine folositoare organismului, întăririi sistemului imunitar, cum ar fi: vitaminele A, B, C, acidul citric, fosfor, calciu, tiamilina, potasiu, fier. Introducerea lor într-o alimentație echilibrată ajută la tratarea sau prevenirea multor afecțiuni. Ajută la stimularea digestiei și la vindecarea ulcerului peptic, tratează constipația, ușurează tulburările respiratorii, tratează scorbutul (afecțiune cauzată de deficiența de vitamina C), protejează vederea, previne guta, artrita, tratează infecțiile urinare, ajută la slăbit, în tratamentul cancerului de colon, al holerei, al diabetului zaharat, al febrei, al oboselii.

Datorită acidității și aromei deosebite, sucul de limetă se folosește la marinade, atât pentru pește și fructe de mare, cât și pentru carne de pui. În America Latină există o mâncare tradițională care depinde complet de sucul de limetă, și anume „ceviche”, un mod de preparare a peștelui proaspăt. De asemenea, limetele se mai folosesc și la prepararea diverselor deserturi, creme, jeleuri, sosuri, limonade, salate, cocktailuri.

Prăjitură cu cremă de limetă

Ingrediente: 5 linguri de unt topit, 300 g biscuiți digestivi, 1 lingură de cacao, 50 g fulgi de ciocolată neagră, 400 ml lapte condensat, 1 plic gelatină, 4 limete - pentru 2 linguri de coajă rasă fin și aproximativ 130 ml zeamă, 300 ml smântână, 50 g ciocolată neagră.

Mod de preparare: biscu­i­ții, untul și fulgii de ciocolată se pun în vasul unui robot și se mixează până amestecul devine umed și nisipos, apoi se pune amestecul într-o tavă de tort cu pereți detașabili, presând bine și pe margini și se pune la frigider; gelatina se pune la hidratat în zeama de limetă, apoi se încălzește ușor la foc mic; se pune laptele condensat într-un castron, se adaugă smântâna și se mixează ușor după care se adaugă gelatina și coaja de limetă; se amestecă bine, iar compoziția obținută se toarnă peste blatul de biscuiți, după care se pune la frigider. Înainte de a se servi, se ornează cu ciocolată rasă și coajă de limetă.