Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
„Mesageri” ai primăverii cu proprietăţi terapeutice: ciuboțica cucului și leurda
Primăvara descoperim oriunde ne îndreptăm privirea „mesageri” ai primăverii, flori şi plante benefice organismului. Este cea mai potrivită perioadă pentru o primenire a trupului și sufletului, cu ajutorul primelor organisme vegetale care apar în flora noastră spontană sau cultivate, între care regăsim ciuboţica cucului şi leurda, veritabile medicamente naturale.
Una dintre plantele cu înflorire timpurie și acțiuni specifice deosebite asupra organismului uman este ciuboțica cucului. Proprietățile sale terapeutice sunt: emoliente, expectorante, fluidificante ale secrețiilor bronșice, sudorifice, antispastice, sedative, calmante, antistresante, diuretice, depurative ale sângelui în timpul primăverii, tonic-cardiace, antireumatice, fortifiante ale organismului, iar extern, hemostatice, cicatrizante, calmante, antiseptice.
Acțiunile specifice acestei plante sunt benefice în afecțiuni ale aparatului respirator, în tulburări gastrointestinale, nevralgii, migrene, afecțiuni renale și genitale, reumatism articular, artrită, gută, dureri de oase, rinosinuzite, afecțiuni cardiace, hemoragii externe, răni, contuzii.
Infuzia de ciuboţica cucului se prepară din două lingurițe de frunze și flori la 250 ml de apă clocotită; se infuzează 10 minute, apoi se strecoară și se beau două-trei ceaiuri călduțe pe zi. Are efecte benefice în bronșite, pneumonii, dar poate acţiona și ca antinevralgic sau tonic-nervos. Un tratament pe o durată de două-trei săptămâni poate elimina migrenele, durerile de cap cauzate de stres, cardiopatia ischemică și litiaza renală. La copii, doza se reduce la jumătate (o linguriță la 250 ml de apă).
O infuzie de primăvară putem prepara dintr-un amestec de 50 g flori de ciuboţica cucului, 50 g flori de soc, 15 g frunze de urzică și 15 g rădăcini de păpădie. Se iau două lingurițe din acest amestec uscat și mărunțit la 250 ml de apă clocotită, se infuzează 5 minute, se strecoară, se îndulcește cu miere și se consumă de către persoanele care suferă de astm, nădușeală, boli de inimă, afecțiuni gastrointestinale. Este benefică această infuzie şi pentru detoxifierea sângelui primăvara.
O altă rețetă de infuzie este cea din amestecul a 50 g ciuboțica cucului, 25 g flori de lavandă, 10 g sunătoare, 15 g conuri de hamei și 5 g rădăcini de valeriană, din care se iau două lingurițe la 250 ml de apă în clocot; se infuzează 5 minute, se strecoară, se îndulcește cu puțină miere și se bea un ceai foarte cald, cu înghițituri rare, înainte de culcare. Este indicat în insomnii, migrene, vertij, tulburări nervoase, bronșite, pneumonii, cardiopatie ischemică, litiază renală și afecțiuni reumatice.
Înlocuitor al usturoiului
O plantă cu un puternic rol purificator este leurda, care ajută la eliminarea toxinelor din ficat și sânge, având totodată şi un important rol de fortifiant al întregului organism. Frunzele proaspete se consumă, într-o cură de trei-patru săptămâni, amestecate în diferite preparate culinare: salate, supe, ciorbe, piure (în asociere cu urzică vie), tocane cu carne. De asemenea, frunzele de leurdă pot fi folosite drept condiment, în locul usturoiului. Tăiate mărunt, se consumă ca aperitiv, în amestec cu frunze de pătrunjel verde, iar salata din frunze proaspete, consumată înainte de mesele principale, pe tot sezonul de primăvară, are un rol evident în oprirea procesului de îmbătrânire.
Tinctura din frunze sau bulbi de leurdă, tocați mărunt, se prepară în alcool de 38-40%, în care se macerează, timp de 14 zile, la soare; se strecoară și se păstrează în sticle închise la culoare, în loc răcoros și întunecos. Se iau câte 10-15 picături zilnic, în puțin ceai sau apă, de trei-patru ori pe zi, având efecte deosebite în stimularea memoriei. Infuzia de leurdă se prepară din două lingurițe cu frunze tocate la 200 ml apă clocotită; se bea unul sau două ceaiuri pe zi.
Vinul de leurdă se prepară dintr-un pumn de frunze proaspete sau bulbi mărunțiți, care se fierb 5 minute în 50 ml vin alb; se infuzează acoperit timp de 10 minute, se strecoară și se îndulcește după gust cu miere sau sirop. Se bea dimineaţa câte un păhărel, timp de 14 zile, fiind considerat un minunat remediu pentru persoanele în vârstă, în tusea rebelă, insuficiență respiratorie, expectorație și tuberculoză pulmonară. Sucul de leurdă, extras din frunze proaspete prin presare, se consumă în cure de trei săptămâni, luând câte două pahare pe zi, dimineața, pe stomacul gol, și după-amiaza. Ajută, astfel, la combaterea reumatismului degenerativ și înlătură efectele nocive ale tutunului, printr-o acțiune puternic antitoxică.