Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Patru reţete pe bază de muşeţel pentru tratamentul bolilor digestive
- infuzie dintr-o linguriţă de flori uscate la 200 ml apă clocotită; se infuzează acoperit timp de 5-10 minute, se strecoară şi se beau două-trei căni pe zi, după mesele principale, cu efecte în tratarea unor afecţiuni abdominale (colici intestinale, gastrite, ulcer gastric şi duodenal, diaree), în stimularea funcţiilor hepatice şi a poftei de mâncare.
- infuzie din amestec de muşeţel (două linguri), fenicul (două linguri), frunze de mentă (patru linguri), rădăcini de lemn-dulce (patru linguri); din acest amestec se iau două linguri la 250 ml apă clocotită, se infuzează cinci minute, se strecoară, se îndulceşte şi se bea fracţionat în trei-patru reprize pe zi, în cazul balonărilor de stomac.
- infuzie din amestec de muşeţel, coada-şoricelului, mentă, salvie şi pelin; se iau două linguri din acest amestec la 200 ml apă clocotită, se infuzează acoperit timp de 15 minute şi se bea neîndulcit pe stomacul gol, în două reprize pe zi, cu efecte în gastrite, colici la copii şi diaree.
- tinctură de muşeţel, din care se iau câte 20-30 picături, de două-trei ori pe zi, diluate în puţină apă, este utilă în tratamentul afecţiunilor digestive.