Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Perele, o excelentă sursă de vitamine pentru iarnă

Perele, o excelentă sursă de vitamine pentru iarnă

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Constantin Milică - 16 Septembrie 2012

Perele constituie nu doar un desert sănătos şi o excelentă sursă de vitamine în timpul iernii, ci şi un fruct cu valoare de medicament în diverse afecţiuni: diaree, arsuri la stomac, constipaţie şi colică biliară, tuberculoză, astm bronşic, tuse, febră.

Fructele părului sunt recunoscute în fitoterapie pentru efectul lor benefic, dat de conţinutul bogat în zaharuri, pectine (în coajă), fibre vegetale, taninuri, vitamine (C, A, B1, B2, B6, P, PP) şi săruri minerale (K, P, Ca, Mg, Fe, Zn).

Perele calmează sistemul nervos şi acţionează în astenie şi stări de surmenaj, au efecte în eliminarea calculilor renali, în combaterea infecţiilor renale, în eliminarea excesului de acid uric şi în calmarea durerilor de rinichi.

Fructele proaspete, zemoase şi aromate, de preferat cu coajă, pot fi consumate în cantitate de 0,5 kg pe zi, repartizate la cele trei mese, constituind un desert sănătos şi bun şi o excelentă sursă de vitamine în timpul iernii. Datorită energiei calorice reduse, sunt recomandate în curele de slăbire şi în reglarea digestiei.

Fructele uscate la soare sau în cuptor se conservă bine pentru iarnă şi pot fi consumate sub formă de compot (40-50 g fierte într-un litru de apă). Aceasta este o băutură răcoritoare şi energizantă, cu efecte uşor laxative şi diuretice.

Perele, inclusiv cele pădureţe, pot fi prelucrate sub formă de sucuri, gemuri, marmelade, dulceaţă, lichioruri, oţeturi sau la ornamentarea tartelor. În preparate sărate, se servesc la salate de ţelină, brânzeturi şi nuci.

Decoctul din pere (50 g la un litru de apă) se fierbe două minute, se infuzează 20 de minute şi se beau 2-4 căni pe zi de către persoanele care suferă de litiază renală, infecţii urinare sau adenom de prostată. Extern, se foloseşte sub formă de comprese şi spălături pe ulceraţii şi răni.

Infuzia din amestec de fructe (pere, mere, cătină, măceşe, păducel, coarne) se consumă ca băutură răcoritoare, aromată şi cu gust acrişor.

Extern, se folosesc felii de pere aplicate pe obraz pentru vindecarea acneei şi întreţinerea tenului.

Frunzele se folosesc sub formă de infuzie (100 g de frunze proaspete sau 25 g de frunze uscate la un litru de apă în clocot), având efecte în dizolvarea şi eliminarea calculilor renali, cistită, infecţii urinare, favorizarea diurezei, calmarea contractării sfincterului vezical şi constipaţie.

Infuzia din frunze de păr (50 g) şi coji uscate de mere (50 g) la un litru de apă se bea în locul apei potabile în tratamentul litiazei renale.