Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Răspundem cititorilor: Diete pentru anotimpul rece
Cornelia L., Baia Mare: „Sunt o cititoare constantă a paginii de sănătate din ziarul dumneavoastră, dar mai ales a rubricilor despre tratamentele naturiste. De aceea, aş dori, dacă se poate, să citesc şi câteva reţete alimentare recomandate în obezitate de către profesorul Milică. Vă mulţumesc.“
Prof. Constantin Milică: Hrana zilnică a persoanelor supraponderale trebuie să se bazeze pe consumul echilibrat de crudităţi, carne slabă şi lactate. Repartizarea alimentelor pe anotimpuri şi ore din zi urmăreşte cerinţele specifice ale organismului în funcţie de sezon şi distribuţia raţională a necesarului caloric în legătură cu efortul fizic şi intelectual desfăşurat. Iată ce diete puteţi urma în acest anotimp şi în cel care vine. TOAMNA: Micul dejun: - Regimul I. Cafea cu lapte (200 ml); -Regimul II. Brânză de vaci (100 g) cu pâine graham; - Regimul III. Cremă de vanilie şi lapte. Gustarea de la ora 11:00: - Regimul I. Ou fiert tare cu pâine intermediară (1 felie); - Regimul II. Budincă cu tăiţei şi brânză de vaci (50 g); - Regimul III. Orez cu lapte degresat şi îndulcit cu zaharină. Masa de la prânz: - Regimul I. Borş de legume fără sare, spumă de mere; - Regimul II. Colţunaşi umpluţi cu brânză de vaci; - Regimul III. Ardei umpluţi cu carne fără sare. Gustarea de la ora 17:00: - Regimul I. Mere (200 g); - Regimul II. Compot de fructe îndulcit cu zaharină; - Regimul III. Orez cu lapte. Masa de seară: - Regimul I. Pui fript (1/2), cu roşii şi fructe acrişoare; - Regimul II. Bulion de carne (vită) cu omletă la aburi; - Regimul III. Carne de vită la grătar (100 g) cu roşii (100 g) şi ulei (5 ml). IARNA Micul dejun: - Regimul I. Ou răscopt şi lapte degresat (250 ml); - Regimul II. Brânză de vaci (50 g), pâine şi cafea neagră; - Regimul III. Cremvurşti (50 g) cu pâine intermediară (o felie). Gustarea de la ora 11:00: - Regimul I. Iaurt (200 g) cu pâine prăjită; - Regimul II. Carne fiartă slabă (50 g) şi o chiflă; - Regimul III. Lapte degresat (200 ml) cu fulgi de porumb. Masa de la prânz: - Regimul I. Supă de zarzavat cu fidea; Rasol din peşte alb cu lămâie şi pâine prăjită; - Regimul II. Grătar de pui (200 g) cu salată de varză; - Regimul III. Antricot de vacă (250 g) la grătar cu salată de ţelină şi morcov. Gustarea de la ora 17:00: - Regimul I. Muşchi file (50 g) cu pâine graham (o felie); - Regimul II. Sufleu de morcov cu brânză de vaci şi albuş de ou; - Regimul III. Lapte de pasăre cu făină şi zaharină. Masa de seară: - Regimul I. Pulpă de pui la cuptor (100 g) cu salată (150 g); - Regimul II. Brânză de vaci (100 g) cu mămăligă (200 g); - Regimul III. Cartofi copţi (100 g) cu brânză de vaci (50 g).