Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Răspundem cititorilor: Sucul din miez de pepene, recomandat celor cu hepatită cronică

Răspundem cititorilor: Sucul din miez de pepene, recomandat celor cu hepatită cronică

Data: 01 August 2009

Mircea G., 28 de ani, Focşani: „Aş dori să ştiu ce efecte terapeutice are cura de pepeni verzi. Vă mulţumesc“

Prof. Constantin Milică
: Interesul pentru consumul pepenilor verzi este datorat conţinutului fructelor în zahăr (în proporţie de 7-11%), substanţe pectice, antociani, complex vitaminic (C, A şi mai puţin B1, B2, H, PP) şi săruri minerale (îndeosebi potasiu şi apoi calciu, fosfor şi fier). Aceste componente, bine armonizate, dau miezului caracteristici de valoare: suculent, dulce, plăcut la gust, culoare atractivă (roşie, roz, portocaliu sau galben), răcoritor şi nutritiv (are un potenţial energetic de 26-29 kcal/100 g substanţă proaspătă). Pepenii mari, de 2-10 kg (chiar 20 kg), sunt recoltaţi în lunile august-septembrie, la maturitatea de consum, şi pot fi păstraţi, fără degradarea calităţii, timp de 2-3 săptămâni, dacă sunt ţinuţi la umbră şi la temperaturi scăzute. Cura din fiecare an cu pepene verde este deosebit de benefică datorită multiplelor proprietăţi terapeutice: diuretice, depurative, laxative, antilitiazice, antiinflamatoare, antiinfecţioase şi cicatrizante. Aceste proprietăţi explică efectele pepenilor în prevenirea şi profilaxia unor afecţiuni:

- boli interne - litiază renală şi vezicală, litiază biliară, inflamaţii şi infecţii renale, hiperuricemie, gută, gonoree, inflamaţii splenice, hepatită cronică, constipaţii, vome, obezitate;

- boli externe - arsuri uşoare, inflamaţii ale tegumentelor.

Este recomandată, spre exemplu, cura de 10 zile cu pepeni, în stare proaspătă, sau cură de fructe timp de 2-3 săptămâni, în care una dintre mese să conţină numai pepeni. Pentru dizolvarea calculilor de la rinichi sau vezica biliară şi în caz de obezitate se vor consuma 1-2 kg zilnic. De asemenea, un pahar pe zi de suc din miez de pepene, extras cu storcătorul sau cu maşina de tocat, după care se strecoară prin tifon, au efecte miraculoase în hepatita cronică. În cazul persoanelor care suferă de litiază renală şi biliară, seminţele decojite şi măcinate fin, care se înghit (una-două linguri pe zi, cu puţină miere de albine), au efecte deosebite în dizolvarea pietrelor. Un remediu miraculos pentru arsurile uşoare şi inflamaţiile pielii este cataplasma cu pulpă crudă de pepene verde, aplicată pe locul vătămat.