Se știe faptul că, pe lângă efectele benefice, orice medicament are și efecte adverse. Invitat la Medica TV să vorbească despre cauzele bolilor oncologice diagnosticate tot mai frecvent în cazul tinerilor,
Răspundem cititorilor: Termoterapia, o metodă la îndemână pentru reglarea circulaţiei sângelui
Mihai A., Alba Iulia: „Am citit într-un număr mai vechi al ziarului dumneavoastră un articol al dr. Vlad Bejan despre termoterapie. Aş vrea să ştiu cum se face acest tip de procedură la domiciliu. Mulţumesc.“
Dr. Vlad Bejan, medic reumatolog: Termoterapia este o metodă de tratament nespecific, care utilizează căldura ca agent terapeutic, vehiculat de diverşi vectori: apa, lumina, aerul, nisipul, nămolul, parafina. Răspunsul terapeutic poate fi acelaşi la diverse metode, depinzând de doza factorului terapeutic şi de reactivitatea fiecărui bolnav. Efectele termoterapiei constau în creşterea performanţelor aparatului osteo-articular, efectul vasoactiv superficial şi profund, antrenarea termoreglării prin utilizarea factorilor termici, efectul analgezic local şi general. Cel mai utilizat agent în termoterapie este apa. Aceasta acţionează prin factorul termic asupra termoreceptivilor din piele, asupra temperaturii sângelui din vase, vascularizaţiei superficiale, presiunii sângelui în capilare, eliberării de mediatori chimici. Apa acţionează şi prin factorul mecanic, prin presiunea hidrostatică asupra aparatului cardiac şi respirator, prin împingerea corpului împotriva atracţiei gravitaţionale, cât şi prin factorul chimic, după adăugarea de plante medicinale şi săruri. Termoterapia duce la următoarele efecte: analgezice, relaxarea musculaturii, hiperemie, creşterea elasticităţii ţesuturilor, accelerarea metabolismului. Contraindicaţii majore ale termoterapiei: hemoragie acută, inflamaţie acută, ischemie, tulburări de sensibilitate, boli neoplazice, leziuni ale pielii, boli de sânge. Agenţii fizici terapeutici au valoare dacă sunt individualizaţi pentru fiecare persoană în parte, la fiecare boală, stadiu, stare fiziologică, dar şi după ora de aplicare, frecvenţă, intensitate, posibilitate de asigurare ulterioară a relaxării sau altor factori beneficiu. Dotările la domiciliu fiind puţin costisitoare, uşor de adaptat de la om la om şi de la necesitate la necesitate au nevoie doar de o tehnică bine învăţată şi corect aplicată. Materiale necesare: cadă cu apă curentă caldă, termometru, compresă pentru corp. Tehnică: se umple cada cu apă la 35-36 grade. Bolnavul se udă energic la marginea căzii, înainte de a intra în apă, pe mâini, picioare, faţă, trunchi, pentru a se adapta. Dacă stă în cadă 10-15 minute se obţine un efect stimulent, înviorător, dar dacă stă 30-60 de minute efectul devine sedativ. Apa trebuie să treacă de umerii bolnavului, iar pe frunte se pune o compresă cu apă rece, pentru a preveni durerile de cap. După baie se recomandă repaus în pat, timp de o oră, învelit cu o pătură. Pentru început şi mai ales persoanelor cu debilitate fizică le sunt recomandate 4-6 băi, la un interval de două zile, apoi zilnic, 14-21 de băi generale.