Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
Rețete naturiste în cazul pancreatitei acute
Pancreatita este o îmbolnăvire a pancreasului care poate fi cauzată de boli hepatobiliare, ulcere gastro-duodenale penetrante, stări septice, unele boli infecțioase, alcoolism cronic și mese copioase, încărcate cu grăsimi animale. Pentru tratamentul naturist al afecțiunii sunt indicate plante cu proprietăți colagoge și acidifiante.
Simptomele bolii constau din tulburări digestive (diaree, balonări, grețuri, anorexie, dureri violente în partea superioară a abdomenului, cu iradieri spre stânga). De asemenea, se constată o slăbire rapidă, cu topirea musculaturii membrelor. În timpul crizelor dureroase, care pot dura două-patru zile, pot să apară senzații de foame, stare de neliniște, convulsii, tremurături, tulburări neuropsihice, transpirații excesive. Uneori evoluează spre icter, glicemie crescută, prăbușirea tensiunii arteriale și chiar cancer pancreatic.
După modul de manifestare, pancreatitele pot fi acute sau cronice. Iată câteva rețete fitoterapeutice care pot fi de ajutor în gestionarea corectă a bolii, mai ales în faza acută:
- Nalba de grădină - macerat dintr-o lingură de rădăcini uscate și măcinate la 250 ml apă clocotită; se mai fierbe încă două minute, se lasă să macereze patru ore, se strecoară și se bea câte o cană pe zi, fracționată în mai multe reprize.
- Lichen de piatră - infuzie dintr-o linguriță de plantă uscată și mărunțită, peste care se toarnă 250 ml apă clocotită; se fierbe încă 5 minute și se adaugă un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu; se strecoară și se beau trei ceaiuri reci pe zi pentru stimularea secrețiilor pancreatice.
- Anason - infuzie dintr-o linguriță de fructe pisate, peste care se toarnă 300 ml de apă clocotită; se lasă să infuzeze 20 de minute, se strecoară și se bea întreaga cantitate în trei reprize, înainte de mesele principale, având rol stimulator al funcțiilor pancreatice.
- Coada-racului - infuzie dintr-o lingură de pulbere din plantă uscată, peste care se toarnă 250 ml apă clocotită; se mai fierbe două minute, se lasă vasul acoperit timp de 15 minute, se strecoară și se beau două ceaiuri pe zi, după mesele principale.
- Amestec de plante: arnică, mușețel, mentă, păpădie și valeriană. Decoct dintr-o lingură de amestec, uscat și mărunțit, la 250 ml apă rece; se fierbe două minute, se lasă să infuzeze acoperit 10 minute, se strecoară și se beau două ceaiuri pe zi.
Pe suprafața abdomenului, în zona pancreasului, se unge cu alifie de gălbenele și apoi se pune o cataplasmă cu herba de coada-calului. La două-trei săptămâni după crizele pancreatice acute și în cazul pancreatitei cronicizate se impune respectarea unui regim dietetic complet, hiperproteic și hiperglucidic, pentru refacerea organismului, cu excluderea alcoolului, grăsimilor animale și exceselor alimentare.