Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Acasa Societate Sănătate Rețete naturiste în cazul pancreatitei acute

Rețete naturiste în cazul pancreatitei acute

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Daniela Troia - 31 Ian, 2022

Pancreatita este o îmbolnăvire a pancreasului care poate fi cauzată de boli hepatobiliare, ulcere gastro-duodenale penetrante, stări septice, unele boli infec­țioase, alcoolism cronic și mese copioase, încărcate cu grăsimi animale. Pentru tratamentul naturist al afecțiunii sunt indicate plante cu proprietăți colagoge și acidifiante.

Simptomele bolii constau din tulburări digestive (diaree, balonări, grețuri, anorexie, dureri violente în partea superioară a abdomenului, cu iradieri spre stânga). De asemenea, se constată o slăbire rapidă, cu topirea musculaturii membrelor. În timpul crizelor dureroase, care pot dura două-patru zile, pot să apară senzații de foame, stare de neliniște, convulsii, tremurături, tulburări neuropsihice, transpirații excesive. Uneori evoluează spre icter, glicemie crescută, prăbușirea tensiunii arteriale și chiar cancer pancreatic.

După modul de manifestare, pancreatitele pot fi acute sau cronice. Iată câteva rețete fitoterapeutice care pot fi de ajutor în ­gestionarea corectă a bolii, mai ales în faza acută:

- Nalba de grădină - macerat dintr-o lingură de rădăcini uscate și măcinate la 250 ml apă clocotită; se mai fierbe încă două minute, se lasă să macereze patru ore, se strecoară și se bea câte o cană pe zi, fracționată în mai multe reprize.

- Lichen de piatră - infuzie dintr-o linguriță de plantă uscată și mărunțită, peste care se toarnă 250 ml apă clocotită; se fierbe încă 5 minute și se adaugă un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu; se strecoară și se beau trei ceaiuri reci pe zi pentru stimularea secrețiilor pancreatice.

- Anason - infuzie dintr-o lin­guriță de fructe pisate, peste care se toarnă 300 ml de apă clocotită; se lasă să infuzeze 20 de minute, se strecoară și se bea întreaga cantitate în trei reprize, înainte de mesele principale, având rol stimulator al funcțiilor pancreatice.

- Coada-racului - infuzie dintr-o lingură de pulbere din plantă uscată, peste care se toarnă 250 ml apă clocotită; se mai fierbe două minute, se lasă vasul acoperit timp de 15 minute, se strecoară și se beau două ceaiuri pe zi, după mesele principale.

- Amestec de plante: arnică, mușe­țel, mentă, păpădie și valeriană. Decoct dintr-o lingură de amestec, uscat și mărunțit, la 250 ml apă rece; se fierbe două minute, se lasă să infuzeze acoperit 10 minute, se strecoară și se beau două ceaiuri pe zi.

Pe suprafața abdomenului, în zona pancreasului, se unge cu alifie de gălbenele și apoi se pune o cataplasmă cu herba de coada-calului. La două-trei săptămâni după crizele pancreatice acute și în cazul pancreatitei cronicizate se impune respectarea unui regim dietetic complet, hiperproteic și hiperglucidic, pentru refacerea organismului, cu excluderea alcoolului, grăsimilor animale și exceselor alimentare.

Citeşte mai multe despre:   tratament  -   fitoterapie