Postul este un prilej de curățire trupească și sufletească - auzim frecvent aceste cuvinte, dar pe cât sunt de adevărate, pe atât sunt de puţin înțelese în zilele noastre, pe fondul industrializării, care
Ritm rapid de creştere a cazurilor de gripă
Gripa dă semne că revine în toată Europa într-un ritm chiar mai rapid decât estimările specialiștilor epidemiologi, după ce aproape dispăruse iarna trecută. Există chiar temeri că riscăm să ne confruntăm și cu o epidemie de gripă clinică prelungită.
Măsurile anti-COVID-19 au împiedicat, în perioada pandemiei, răspândirea virusurilor gripale, dar odată cu relaxările anunțate în cele mai multe țări europene datele oficiale indică o creștere rapidă a cazurilor de gripă. Numărul românilor diagnosticați cu gripă clinică a crescut semnificativ în săptămâna 28 februarie - 6 martie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut: 204 cazuri, față de numai 11 anul trecut, precizează un comunicat al Institutului Național de Sănătate Publică.
La nivelul Europei, răspândirea virusurilor gripale a fost semnalată încă de la mijlocul lunii decembrie. Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor avertiza într-un raport publicat la începutul acestui an că virusurile gripale se răspândesc acum mai rapid decât era de așteptat și ar putea urma un sezon gripal neobișnuit de lung, care s-ar putea prelungi până în luna mai.
Pe lângă faptul că revenirea gripei se produce pe fondul pandemiei, care nu s-a terminat încă, situația s-ar putea complica având în vedere că tulpina dominantă de gripă care circulă acum în Europa pare să fie H3 a virusului gripal A, care provoacă forme grave de boală în rândul vârstnicilor.
În aceste condiții, trebuie să fim în continuare prudenți și să respectăm regulile elementare de prevenție a infecțiilor respiratorii, pentru a ne feri de gripă, dar și de noul coronavirus. Chiar dacă acum vedem o tendință de scădere a cazurilor de COVID-19, anul 2022 este un an „de conviețuire” cu noul coronavirus, în opinia directorului medical al Institutului „Matei Balș“ din Bucureşti, Adrian Marinescu. Vor fi mai puține cazuri severe, dar vor mai exista persoane care ajung în terapie intensivă, unde locurile sunt și acum ocupate aproape în totalitate, a atenționat medicul, într-o declarație pentru Agerpres. (I. M.)