Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Românii consumă zahăr în exces
Conform medicilor nutriţionişti, un român consumă în medie 30 kg de zahăr anual, faţă de circa 16 kg cât este media europeană, ceea ce explică înmulţirea cazurilor de diabet la copii şi faptul că jumătate din populaţia României este obeză. „Din păcate, ţara noastră are cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul nedepistat la timp, iar în cele mai multe cazuri, boala este provocată de obiceiurile alimentare nesănătoase. De aceea, pe termen lung, cele mai bune rezultate în sănătatea publică ar fi obţinute dacă cei mici ar fi convinşi că e mai bine pentru ei să mănânce, spre exemplu, strugure decât ciocolată“, a declarat medicul nutriţionist Lygia Alexandrescu, în cadrul unei conferinţe organizate pentru a marca Ziua Internaţională a Alimentaţiei. În cadrul aceluiaşi eveniment, reprezentantul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a anunţat lansarea unui proiect privind introducerea obligatorie a educaţiei alimentare în şcoli. „Se lucrează la un proiect privind introducerea educaţiei nutriţionale în planurile de învăţământ, care îi va include atât pe elevii din clasele primare, cât şi pe dăscălii care le vor preda. Există şi acum module de educaţie pentru sănătate, dar sunt abordate ca disciplină opţională. Cu sprijinul ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii, un astfel de proiect i-ar putea ajută pe cei mici să înţeleagă ce înseamnă obiceiuri alimentare sănătoase“, a declarat pentru Mediafax Cornelia Popa Stavri, reprezentant FSLI. (O.B.)