Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Terapie şi sănătate din florile de trandafir

Terapie şi sănătate din florile de trandafir

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Constantin Milică - 11 Mai 2014

Medicina populară şi cea ştiinţifică au utilizat, în decursul timpului, atât petalele, cât şi fructele de trandafir, pentru prepararea diferitelor produse cu aplicaţii terapeutice. În diferite combinaţii se pot valorifica proprietăţile unor substanţe bioactive cu acţiuni antiseptice, antimicotice, antitumorale, astringente, tonifiante.

În prezent, petalele proaspete sau uscate şi fructele de trandafiri constituie materii prime pentru obţinerea diferitelor preparate, în uz intern şi extern, care exercită efecte benefice în tratarea multor afecţiuni.

În tratamente interne sunt recomandate:

- infuzia de trandafiri se prepară din două linguri de petale proaspete sau uscate, intens parfumate. După ce se îndepărtează baza albă a petalelor cu gust amar, se pun în 200 ml apă clocotită, se infuzează acoperit timp de 10-15 minute, se strecoară, se îndulceşte după gust şi se consumă fără lămâie şi fără lapte, de preferat în orele de amiază. Infuzia are efecte de combatere a diferitelor boli ca: diaree cronică, dizenterie, gripă, răceală, răguşeală, laringită, astm bronşic, glosită, oprirea sângerării în hemoragii interne, dureri de cap.

- maceratul din petale cu miere de albine este indicat pentru tratamentul micozelor bucale la sugari, diaree, angină pectorală, astm şi bronşectazie.

- apa de roze, rezultată după separarea uleiului eteric prin decantare, se foloseşte pentru a combate durerile de inimă, gastrointestinale şi lumbago.

- tinctura din petale proaspete macerate 10 zile în alcool 60o se foloseşte în tratarea gripei, astmului, hemoptiziei şi dizenteriei.

- pasta din petale amestecate cu apă de roze şi glicerină se utilizează pentru tratarea aftei din gură, amigdalitei, faringitei şi anginei.

- oţetul aromat din petale proaspete şi boboci este eficient în scăderea febrei, răcelii, anginei, durerilor de cap, afecţiunilor de gât (amigdalită, traheită, laringită) şi redarea vitalităţii la persoanele obosite.

- dulceaţa de trandafiri este indicată în afecţiunile pulmonare şi ale cavităţii bucale.

Fructele de trandafiri, bogate în polivitamine, mai ales în vitamina C, au utilizări multiple ca tonic vitaminizant, în întărirea organismelor bolnave, la convalescenţi, copii şi bătrâni.

Bune efecte ale preparatelor din fructe se constată la facilitarea circulaţiei periferice a sângelui prin vasele capilare, la vindecarea afecţiunilor hepatobiliare, prin mărirea secreţiei biliare şi combaterea litiazei biliare. De asemenea, acţionează în vindecarea litiazei renale şi a altor boli ale căilor urinare.

Se atenţionează că prin uscarea fructelor se pierde mai mult de jumătate din conţinutul în vitamina C şi din valoarea lor terapeutică.

Un vechi leac păstrat din bătrâni folosea uleiul de trandafiri, picurat în miere de albine, cu eficienţă în cazuri de intoxicaţii.

În tratamente externe:

- gargară şi tamponări cu infuzie sau decoct din petale proaspete, se utilizează pentru tratarea afecţiunilor bucale (stomatite, afte, dureri de dinţi, micoze).

- mierea rozată, din petale uscate fierte în apă, la care se adaugă miere de albine, este eficientă în tratarea afecţiunilor bucale la copii (stomatite, afte, micoze).

- frecţiile cutanate cu tinctură din petale proaspete în alcool 60o au rol cicatrizant în acnee şi răni.

- frecţiile cu oţet aromat, preparat din petale uscate de trandafiri cu oţet de vin şi rădăcini de stânjenel, sunt recomandate în caz de gripă, răceli şi guturai, dureri reumatice, inflamaţii lezate, răni şi ulceraţii.

- compresele cu infuzie, decoct, tinctură camforată şi apă de roze pe pansament steril se aplică în afecţiuni ale ochilor (pleoape umflate, ochi obosiţi, conjunctivite, blefarite), în boli ale pielii (eczeme, pistrui, urticarie, tenuri şi mâini uscate), precum şi în dureri de cap (cefalee) şi insolaţie.

- compresele cu oţet aromat de roze puse pe frunte au bune efecte în caz de dureri de cap şi insolaţii.

- tamponările cu apă de roze, flori de portocal, glicerină, alcool 60o şi caolin se aplică de 2-3 ori pe zi contra pistruilor.

- loţiunea tonică din apă de roze cu alcool camforat sau lapte de migdale şi sulfat de amoniac este indicată a fi aplicată sub formă de frecţii uşoare în fiecare seară, după demachiere, pentru combaterea ridurilor.