Ziua de 10 ianuarie 2024 a fost termenul-limită de trimitere a scrisorilor sau a mesajelor de răspuns la concursul nostru tradiţional de la final de an. Şi anul acesta am primit scrisori din toate regiunile ţării,
499 de ani de la moartea lui Gheorghe Doja
Gheorghe Doja, de la a cărui moarte se împlinesc astăzi 499 de ani, a fost un mic nobil secui, născut în jurul anului 1470 într-o localitate din Covasna. El a condus războiul ţărănesc din Transilvania din anul 1514, înăbuşit în sânge. În anul 1513, papa Leon al X-lea a dorit să se pornească o nouă cruciadă contra otomanilor. În acest context, Gheorghe Doja a început să strângă oaste, formată din ţărani maghiari, români, slovaci, sârbi, croaţi, pentru a participa la această cruciadă, numai că aceasta n-a mai avut loc. Strângerea oastei a generat nemulţumirea marii nobilimi din Transilvania, care dorea să ţină ţăranii cât mai legaţi de pământurile ei.
Oastea lui Doja s-a transformat în oaste de răsculaţi, care luptau pentru drepturile lor. Principalii adversari ai oastei lui Gheorghe Doja erau episcopul Nicolae Csáki, voievodul Transilvaniei Ioan Zapolya, episcopul romano-catolic al Transilvaniei Várday Ferenc şi juristul Werboczy István. Armata lui Doja a repurtat iniţial succese la Nădlac şi Cenad, episcopul Csáki a fost ucis, dar a urmat intervenţia voievodului Zapolya, după ce ţăranii eşuaseră în asedierea Cetăţii Timişoara, locul unde marea nobilime se refugiase. Gheorghe Doja a fost prins şi executat printr-o tortură groaznică, fiind aşezat pe un tron de fier înroşit în foc.