La final de an, vă invităm la tradiţionalul nostru concurs de enigmistică ortodoxă, dotat cu premii şi felicitări. Vă propunem un careu de cuvinte încrucişate. Sănătate sufletească şi
Călătorie în lumea fluturilor tropicali
Până la sfârşitul lunii august, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa“ îşi aşteaptă vizitatorii mici şi mari pentru a-i delecta cu o diversitate de forme şi culori desprinsă din fascinantul paradis al fluturilor tropicali.
Exemplare vii dintr-o serie de specii de fluturi tropicali din cele mai variate zone de pe glob (sud-estul Asiei, America Centrală şi de Sud, Africa Ecuatorială etc.) pot fi admirate chiar în centrul Bucureştiului. Într-o seră special amenajată în incinta Muzeului „Grigore Antipa“, exemplare spectaculoase de fluturi tropicali, unele cu indivizi de mari dimensiuni (14-15 cm anvergura aripilor), prind în zborul lor privirile şi cuvintele pline de admiraţie şi drăgălăşenie ale copiilor. Nici părinţii şi nici bunicii micuţilor nu rămân indiferenţi la jocul frumuseţii diafane creat de cel mai îndrăgit grup de insecte din fauna actuală.
„Împăratul“, „fluturele cap de şarpe“ - atracţiile expoziţiei
Cel mai prietenos şi mai puţin temător este „împăratul“ („morpho peleides“). De îndată ce copiii îşi înmoaie degeţelele în sucul de portocale, expuse din loc în loc ca hrană pentru zburătoarele multicolore, suite întregi de la curtea „împăratului“ se aşază pe mâinile micuţilor. Efectul e garantat: bucurie deplină! Această specie, vopsită în nuanţele azurului, trăieşte în pădurile tropicale umede din America Centrală şi de Sud, din Mexic, Belize şi în sudul Braziliei, în Paraguay, dar şi în Antilele Mici (Trinidad). Adulţii se hrănesc cu sucuri de fructe aflate în descompunere, fluide lăsate de cadavrele aflate în putrefacţie, seva secretată de unele plante tropicale, ciuperci microscopice etc. De asemenea, beau apă din băltoacele aflate în pădure. Adultul trăieşte doar două săptămâni, iar durata unui ciclu biologic complet este de circa 115 zile.
Dintre toţi înaripaţii, se distinge prin dimensiune „fluturele cap de şarpe“ („attacus atlas“). Aripile sale pot atinge o suprafaţă totală de 400 cm pătraţi, acesta fiind cel mai mare fluture din lume în privinţa mărimii aripilor. Trăieşte în sud-estul Asiei, în nordul Indiei şi în sudul Chinei până în Malaezia şi Indonezia. Preferă habitatul natural al pădurilor tropicale şi subtropicale. Adulţii nu au aparat bucal şi din această cauză trăiesc doar 1-2 săptămâni. Ca o curiozitate, în Taiwan, coconii acestui fluture sunt încă folosiţi ca portmonee.
Potrivit specialiştilor muzeului, toate speciile prezentate în cadrul expoziţiei sunt distribuite pe areale relativ largi, iar existenţa lor nu este considerată a fi periclitată în vreun fel. Mai mult decât atât, exemplarele prezentate provin din pupe obţinute prin creşterea omizilor în ferme specializate aflate în diferite ţări cu climat tropical (Filipine, Costa Rica, Thailanda, Indonezia, Uganda, Kenya etc.).
Preţurile biletelor sunt de 10 lei pentru copii/studenţi/pensionari şi 12 lei/adulţi. Copiii cu vârste mai mici de 2 ani beneficiază de gratuitate. Expoziţia este deschisă publicului de marţi până duminică, între orele 10:00 şi 20:00.