Ziua de 10 ianuarie 2024 a fost termenul-limită de trimitere a scrisorilor sau a mesajelor de răspuns la concursul nostru tradiţional de la final de an. Şi anul acesta am primit scrisori din toate regiunile ţării,
Ionel Teodoreanu, un evocator al adolescenţei şi copilăriei
La 6 ianuarie 1897 se năştea la Iaşi Ionel Teodoreanu, scriitorul care avea să ne dea nemuritorul roman "La Medeleni", dar şi alte scrieri interesante. A venit pe lume într-o familie de oameni însemnaţi ai cetăţii moldave, tatăl său fiind avocatul Osvald Teodoreanu, iar mama - Sofia Musicescu, fiica celebrului muzician Gavriil Musicescu, ea însăşi o distinsă profesoară de pian la Conservator. Nu mai puţin celebru este şi fratele scriitorului, cunoscut drept Păstorel Teodoreanu, pe numele său adevărat Alexandru, cel care s-a distins prin neuitate epigrame.
Ionel Teodoreanu s-a căsătorit cu Ştefana Velisar, şi ea un condei talentat, pe care scriitorul a cunoscut-o prin intermediul familiei Delavrancea, pe care o frecventau cu toţii.
Teodoreanu a debutat editorial cu volumul de nuvele "Uliţa copilăriei" (1923).
La doar 30 de ani, Ionel Teodoreanu era deja un nume cunoscut al generaţiei interbelice, trilogia "La Medeleni" aducându-i un mare succes, autorul remarcându-se în această operă ca un fin observator şi analist al trăirilor copilăriei şi adolescenţei.
Pentru ieşeni este cu atât mai iubit, cu cât a scris memorabile pagini evocatoare ale oraşului Iaşi, unde a locuit până în anul 1938, sintagma "dulce Târgul Ieşului" aparţinându-i.