La final de an, vă invităm la tradiţionalul nostru concurs de enigmistică ortodoxă, dotat cu premii şi felicitări. Vă propunem un careu de cuvinte încrucişate. Sănătate sufletească şi
Istoria lemnului, povestită în două muzee din Câmpulung Moldovenesc
Aşezat în inima Bucovinei, oraşul Câmpulung Moldovenesc găzduieşte două muzee unice în ţară prin valoarea exponatelor: Muzeul "Arta Lemnului" şi Muzeul lingurilor de lemn - Colecţia "Ion Ţugui".
Lemnul, sub diversele lui forme de exploatare şi utilizare, a constituit, probabil din vremuri neştiute, sursa de realizare pentru cele mai apropiate obiecte utilizate de oamenii acestor locuri. Fie că era utilizat pentru construcţia caselor, încălzitul încăperilor, confecţionarea obiectelor utilitare (vase, linguri, obiecte de uz gospodăresc, obiecte de mobilier, unelte) sau a instrumentelor muzicale, lemnul reprezenta un element primordial în universul omului crescut în preajma tainicelor păduri de brad, la poalele Rarăului. Poate şi de aceea arta prelucrării lemnului, a modelării lui sub diverse forme, pare să fi atins perfecţiunea în această parte de ţară. Dovadă vie în acest sens sunt exponatele de o excepţională valoare artistică ce pot fi admirate în cadrul Muzeului "Arta Lemnului". Spaţiile generoase ale muzeului găzduiesc, sub tematici distincte, colecţii de obiecte realizate în lemn din întreaga zonă a Câmpulungului: obiecte de uz casnic, piese de mobilier, vase utilizate de păstori, instrumente muzicale, unelte şi utilaje folosite în agricultură, obiecte folosite la plutărit, arme, obiecte folosite în industria casnică (ţesut, păstrarea şi conservarea lactatelor, culesul şi prelucratul fructelor). Preţul unui bilet este de numai 3 lei de persoană, iar turul muzeului durează mai bine de o oră şi jumătate, pentru că după vizionarea colecţiilor din interior urmează şi expoziţia în aer liber de case realizate integral din lemn, după modelul gospodăriilor ţărăneşti tradiţionale.
Nu puteţi pleca de la Câmpulung până nu veţi admira colecţia particulară de linguri sculptate în lemn "Ion Ţugui", un muzeu singular sub aspectul exponatelor în întreaga Românie. Cele 5.000 de linguri adunate din toate ţările lumii de regretatul profesor de istorie Ion Ţugui constituie astăzi fondul muzeului particular organizat în chiar casa acestuia. Lingurile adunate de pe întreg mapamondul constituie un tezaur de artă populară, în care lemnul este valorizat şi stilizat în forme de neînchipuit. Colecţia cuprinde atât linguri utilizate cândva în gospodăriile localnicilor, cât şi linguri realizate doar în scop decorativ.