La final de an, vă invităm la tradiţionalul nostru concurs de enigmistică ortodoxă, dotat cu premii şi felicitări. Vă propunem un careu de cuvinte încrucişate. Sănătate sufletească şi
Jucării vechi şi noi
Antropologii consideră că primele jucării inventate de oameni ar fi fost din lemn, lut şi piatră, materiale care puteau fi găsite uşor în mediul înconjurător. Copiii vechilor egipteni se jucau cu păpuşi sculptate în piatră, care aveau şi peruci. În Grecia antică şi Roma antică, copiii se jucau cu păpuşi din ceară şi teracotă, cu arcuri şi yo-yo-uri.
În Evul Mediu şi câteva secole după aceea, cele mai iubite jucării erau soldăţeii de alamă, o fabrică celebră specializată în producerea lor funcţionând încă din vechime în oraşul german Nürnberg. La ora actuală, cele mai vândute jucării din lume sunt trenuleţele, obiecte ale pasiunii copiilor, cât şi ale bărbaţilor în toată firea, existând în Statele Unite peste 800 de cluburi de colecţionari de astfel de jucării, precum şi 217 magazine specializate în vânzarea trenuleţelor-jucărie. Spre bucuria amatorilor, s-a înfiinţat şi un Muzeu Naţional al Trenurilor de Jucărie în Pennsylvania.