La final de an, vă invităm la tradiţionalul nostru concurs de enigmistică ortodoxă, dotat cu premii şi felicitări. Vă propunem un careu de cuvinte încrucişate. Sănătate sufletească şi
La 9 august 1173, s-a început construirea Turnului din Pisa
La 9 august 1173, în oraşul italian Pisa, a început construirea unei capele. Părea un proiect obişnuit şi nimeni nu putea prevedea că simpla capelă intenţionată în acel moment se va transforma, peste multe sute de ani, într-un obiectiv istoric de notorietate mondială.
Capela a fost ridicată, s-a ajuns la înălţimea de peste 55 de metri, grosimea zidului la baza turnului - căci asta ajuns să fie capela, un imens turn - fiind de peste 4 metri.
Până aici nimic ieşit din comun, însă odată cu înaintarea construcţiei şi, implicit, cu creşterea greutăţii cu care solul destul de slab pe care era construit era apăsat, fundaţia a început să se scufunde spre sud.
De atunci s-au făcut o mulţime de intervenţii pentru consolidarea Turnului din Pisa. Ba chiar, odată cu progresul tehnologic înregistrat, în zilele noastre ar fi posibilă o îndreptare completă a lui, punându-se capăt o dată pentru totdeauna procesului periculos de înlinare. Dar... între timp turnul a căpătat notorietate mondială, turişti din toate colţurile lumii venind să vadă, să se minuneze şi să fotografieze turnul înclinat din Pisa. Probabil un turn drept nu ar fi depăşit în notorietate graniţele provinciei.
Deci interesul a fost, ani de-a rândul, să se stopeze înclinarea turnului, ce ar fi dus la prăbuşire, şi nu îndreptarea lui completă. S-a apelat, de-a lungul tipului, la diferite metode, inginerii trebuind să-şi pună la lucru toată capacitatea lor inovativă, în prezent înclinarea fiind stopată graţie unei soluţii puse în operă de către John Burland, de la Colegiul Imperial din Londra. Acesta a propus extragerea gradată şi controlată a pământului din zona opusă înclinării, lăsând astfel în seama forţei gravitaţionale stabilizarea clădirii.
Lucrările începute în anul 1999 au beneficiat de tehnologia momentului, senzori de mişcare fiind plasaţi în jurul turnului. S-au extras circa 100 de tone de pământ, iar turnul a revenit la poziţia pe care o avea în secolul XIX. Apoi s-au efectuat operaţiuni de drenare a apelor subterane, aflate la originea moliciunii solului care cauza permanenta înclinare a turnului. Datorită acestor intervenţii se speră că Turnul din Pisa va încânta şi va uimi cu înclinarea sa timp de încă sute de ani turiştii. (Dan Cârlea)