Ziua de 10 ianuarie 2024 a fost termenul-limită de trimitere a scrisorilor sau a mesajelor de răspuns la concursul nostru tradiţional de la final de an. Şi anul acesta am primit scrisori din toate regiunile ţării,
Nicio prohibiţie nu ţine
Pe 5 decembrie 1933, după 13 ani complicaţi, în SUA a încetat Prohibiţia, numită şi Experimentul Nobil. Pe 16 ianuarie 1920 fusese decretată prohibiţia, condamnându-se producerea, transportul şi comercializarea alcoolului.
Amendamentul care a făcut posibilă începerea perioadei de prohibiţie a apărut la presiunea unor mişcări de ordin religios. Însă, după cum ştim, dragoste cu sila nu se face, nici nu se poate scăpa de vicii prin legi.
Astfel că a început o perioadă grea, marcată de corupţie, criminalitate organizată masivă, oamenii luându-şi singuri dreptul lor, fabricând pe ascuns, transportând alcoolul ilegal, mituind autorităţi. Nu de puţine ori s-a mers până la crimă, căci traficul era la scară mare şi organizaţiile de tip mafiot voiau fiecare o „felie” cât mai serioasă.
O imagine elocventă asupra acelei perioade o putem avea din filmul american deja clasic „Once upon a time in America” - „S-a întâmplat odată în America”, creaţie din anul 1984 a regizorului italian Sergio Leone, avându-i în rolurile principale pe marii actori hollywoodieni Robert De Niro şi James Woods.
Şi în istoria noastră avem un caz asemănător, când regele Burebista a pus să fie incendiate podgoriile. Ca şi prohibiţia cea de 13 ani a americanilor, nici cea a lui Burebista nu a putut să înfrângă dorinţa populară. (Dan Cârlea)