La final de an, vă invităm la tradiţionalul nostru concurs de enigmistică ortodoxă, dotat cu premii şi felicitări. Vă propunem un careu de cuvinte încrucişate. Sănătate sufletească şi
O ţară cât o lume întreagă
O ţară-continent, cu istorie romantică. Începuturile Australiei ca teritoriu cunoscut de către europeni se leagă de perioada de expansiune a Imperiului Britanic, când a emis pretenţii asupra teritoriilor din estul Australiei, care fuseseră descoperite în anul 1606 de către Ţările de Jos. Pentru a ocupa acea zonă, britanicii au adus puşcăriaşi, înfiinţând colonia Noul Wales de Sud. Până la momentul apariţiei europenilor, pământurile întinse ale Australiei fuseseră locuite de sute de mii de ani de către aborigeni.
Pentru prima oară cuvântul Australia a apărut într-o scriere a englezului Richard Hakluyt (1552-1616), „A note of Australia del Espiritu Santo“ provenind, probabil, din latinescul „terra incognita australis“, termen ce era folosit cu referire la un continent imaginar, ce ocupa în vechime emisfera sudică.
Timp de veacuri, Australia a fost sub stăpânire britanică, independenţa fiind o achiziţie destul de nouă. În anul 1901 s-au unit toate cele şase state (New South Wales, Victoria, Queensland, Teritoriul de Nord, Australia de Sud şi Australia de Vest), şi abia în 1986 s-a semnat Australia Act, prin care a încetat orice influenţă a Parlamentului de la Londra asupra legilor Australiei.
În zilele noastre, Australia este o monarhie constituţională cu statut de Commonwealth. Foloseşte un sistem parlamentar cu regina Elisabeta a II-a ca regină a Australiei, dar cu minime influenţe asupra conducerii ţării. Puterea de a lua decizii aparţine guvernatorului general.
Natura, la ea acasă în Australia
Valurile apelor Australiei sunt o atracţie pentru surferii din întreaga lume. Aici, în frumuseţea din adâncurile albastru-verzui roiesc rechini care nu o dată au făcut victime printre împătimiţii „călăriei“ pe valurile înspumate. Tot apele, de această dată liniştite, din adâncurile zonei Marii Bariere de Corali sunt o atracţie pentru pasionaţii de scufundări. Claritatea apei şi bogăţia faunei te fac să te simţi în altă lume şi, într-un fel, aşa şi este.
De-a lungul a 2.600 de kilometri pe coasta Queesland se află circa 3.000 de recife de corali şi 900 de insuliţe, care formează Marea Barieră de Corali, cel mai mare recif din lume. În acest paradis subacvatic trăiesc mai mult de 1.500 de specii de peşti, sute de soiuri de bureţi şi plante, care atrag şi ele alte sute de păsări.
Dar frumuseţea şi forţa de atracţie ale acestei ţări-continent nu se rezumă nicidecum la apele de care este scăldată pe toate părţile, ea având forme de relief diverse, de la munţi la deşert, cu flora şi fauna specifice fiecărei zone.
Pe coasta sudică a statului Victoria există un drum care se întinde până în Portland, drumul se numeşte Great Ocean Road şi călătorind pe el pot fi admirate peisaje diverse - plaje, porturi istorice, păduri exotice, parcuri naţionale. Una dintre atracţiile acestei zone o constituie formaţiunile calcaroase ce răsar din apă numite „Cei 12 Apostoli“. Altele de-a lungul drumului sunt: Bells Beach (plajă preferată de surferi), un vechi sat pescăresc din Port Fairy, Golful Apollo.
Parcurile naţionale oferă şansa de a vedea cascade, defilee, peşteri, plante exotice în adâncurile pădurilor tropicale, precum şi canguri, ursuleţii koala - care par a fi mai degrabă păpuşele de pluş decât animale adevărate, drăgălăşenia lor aducându-i din păcate în pragul dispariţiei, păsări emu.
Capitala Canberra oferă vizitatorilor muzee precum Australian War Memorial, care cuprinde istoria militară a acestei ţări, precum şi National Capital Exhibition în care sunt expuse materiale prin care se poate urmări pas cu pas construirea capitalei Australiei. Dacă vrei să vezi panorama oraşului, o poţi face din Turnul Black Mountain, înalt de 195 de metri. Un oraş probabil mai cunoscut în lume decât capitala Canberra este Sydney, cu imaginea sa emblemă, opera (Sydney Opera House), reuşită arhitectonică inclusă în anul 2007 în Lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO. Oraşul de peste 4 milioane şi jumătate de locuitori mai are multe alte atracţii: Podul Harbour Bridge, un pod uriaş, cu o lungime de 1.149 m şi înălţime de 134 m; Muzeul Australiei (Australian Museum), care este cel mai vechi muzeu din Australia, cu o colecţie bogată în domeniile antropologiei şi istoriei naturale; Portul Darlington;
Catedrala St. Mary - cea mai mare catedrală romano-catolică din emisfera sudică; Luna Park Sydney, un parc de distracţii, a cărui intrare are forma unei feţe de clovn; plaja Bondi Beach, cea mai faimoasă plajă din ţară; Muzeul Naţional Maritim; Acvariumul.
Brisbane este cel mai mare oraş din Queensland şi capitala sa, al treilea cel mai mare oraş din Australia. Şi istoria acestui oraş se leagă de deţinuţii periculoşi, în 1824 el fiind fondat ca locaţie pentru o închisoare.
Cei interesaţi de istorie pot vizita The Old Windmill (Vechea moară de vânt), construită în perioada când oraşul încă mai era un loc pentru condamnaţi, şi The Old Commissariat Store (Vechiul magazin al comisariatului), care aparţine aceleiaşi perioade. Pe strada William se află The Mansion, o vilă elegantă în stil victorian. Newstead House este o casă-muzeu deschisă vizitatorilor care păstrează atmosfera şi stilul de viaţă de la mijlocul secolului al XIX-lea.
Australia este o ţară minunată, în care natura este încă la ea acasă, oamenii construind şi trăind în comuniune cu ea, şi nu „în luptă“ cu ea.