La final de an, vă invităm la tradiţionalul nostru concurs de enigmistică ortodoxă, dotat cu premii şi felicitări. Vă propunem un careu de cuvinte încrucişate. Sănătate sufletească şi
Omagiu Sfântului Antim Ivireanul
ORIZONTAL:
1) Carte de cult tipărită de Sf. Ierarh Martir Antim Ivireanul în limba română (1713), în limba greacă și într‑o ediție greco arabă.
2) Locul Sf. Antim Ivireanul, cel mai de seamă ierarh al Țării Românești, păstor și învățător, ilustru tipograf și caligraf, cărturar martir al Ortodoxiei – Limba în care s-au tipărit la noi Liturghierul (1701) și Ceaslovul (1702).
3) Cărți bisericești tipărite în ediție integrală la Buzău în 1698 de Episcopul Mitrofan, profesor în meșteșugul tiparului pentru Sfântul Antim – Două din Didahii!
4) Slujitor la moschee – Gabriel Ștrempel – Constantin Notara.
5) Nicolae Antim – Ceata sfinților din care face parte Sf. Antim Ivireanul.
6) Cutie cu bijuterii – Ultimele pagini din Molitfelnic!
7) Erou troian, întemeietorul legendar al Romei – Exprimă uimire, surprindere sau supărare.
8) Irina alintată – Mijloc de Octoih! – Ceas.
9) Vechi popor ortodox, pentru care a tipărit Sf. Antim la București mai multe cărți de slujbă și învățătură – Vas din Constantinopol!
10) Îndepărtat din scaun, așa cum a fost Sf. Antim în toamna anului 1716 și trimis în exil - ...Testament, tipărit în românește de Sf. Antim în anul 1703 (neart.).
11) ... pe scurt pentru taina pocăinței, este una dintre cele 63 de cărți tipărite de Sf. Antim. A fost tipărită în anul 1705.
VERTICAL:
1) Carte sau ..., tipărită în 1699, traducerea lucrării teologului grec Maxim Peloponezianul, în care autorul combate cele patru puncte florentine – Orașul în apropierea căruia se află Mănăstirea Cetățuia, locul unde deprinde tânărul monah Antim meșteșugul tiparului.
2) Cea a monahului este mereu îndreptată spre Hristos, după asemănarea melcului ce poartă cochilia pe spate și coarnele și le înalță către cer – Eugen Neagoe – În centrul ocnei!
3) Făcut-a Domnul Dumnezeu toate din neființă/ Și în ființă le-a adus cu multă biruință!/ Și după aceia au zidit, luund pământ și ... / Pe omul cel dintâi, pre Adam, fără cuvânt de vină (Chipurile Vechiului și Noului Testament, 1709) – Mănăstirea unde ajunge stareț în 1694 Sf. Antim. Aici întemeiază tipografie și imprimă 15 cărți, în română, greacă, slavonă și arabă.
4) Precum Mihail Ștefan, Gheorghe Radovici, Dionisie Flor, învățăcei vrednici ai Sf. Antim (fem.) – Republica Sud Africană (abr.).
5) Liste de greșeli tipografice.
6) Intră și iese din Georgia! – Culoarea cerului înnorat - Mină de sare.
7) Patriarh al Ierusalimului care îl numește pe Sfântul Antim îfloarea cu străluciri de aur a toată arta cea bună”, într-o scrisoare din 3 octombrie 1700 – Literă grecească.
8) Locul față de care se străduie să păzească păstorii Bisericii pe fiii lor duhovnicești – Deschid Eortologhionul! – Muzica trenului!
9) Eufrosina Brâncoveanu – Secretarul italian al Sf. Voievod Constantin Brâncoveanu, care scria despre Sf. Antim că îera dăruit cu însușiri atât de rare, încât știa să facă în chip minunat orice meșteșug, mai ales sculptură, desene și broderii...” (Anton Maria Del ...).
10) Vechi centru bisericesc pentru care Sf. Antim a fost ales episcop la 16 martie 1705, locul unde va tipări 9 cărți, între care și Tomul bucuriei – ... Iulia, oraș din Transilvania unde va fi trimis Mihail Ștefan să tipărească volume în limba română și unde au apărut în 1699 Chiriacodromionul și Bucoavna.
Așteptăm rezolvarea careului până la data de 10 ianuarie 2017, pe adresa ziarului sau la e-mail: redactie@ziarullumina.ro.
Cei care trimit rezolvarea corectă vor primi premii: cărți din colecția „Media Christiana” - Seria LUMINA sau abonamente pe o lună la „Ziarul Lumina” și la „Lumina de Duminică”.