La 5 octombrie 1864, oraşul indian Calcutta a fost distrus de un ciclon uriaş, rezultatul sinistrului eveniment fiind de peste 60.000 de morţi.
Cumplitul ciclon s-a format în Golful Bengal şi drumul său a urmat valea fluviului Hooghly, aruncând cu putere asupra Calcuttei un val cu înălţimea de 15 metri.
Toate navele ancorate în acel moment în portul Calcuttei au fost scufundate, împreună cu echipajele lor cu tot, iar oraşul întreg a fost pus la pământ.
Revista englezească "Illustrated London News" a publicat un desen cu ravagiile făcute de valul uriaş în port: la suprafaţa apei se vedeau catarge rupte, scânduri şi resturi de clădiri şi mărfuri plutind pe kilometri întregi.
Furia ciclonului a fost la fel de distrugătoare şi pentru casele modeste ale localnicilor săraci, practic nişte colibe, ca şi pentru viluţele englezilor.
După ce valul uriaş şi vântul au făcut mii de morţi, la această nenorocire s-au adăugat şi epidemiile care au izbucnit rapid, din pricina infestării surselor de apă potabilă. Cadavrele de oameni şi animale erau pretutindeni, iar boli cumplite, precum tifosul, holera, enterita, gripa, malaria, febra galbenă, au mai omorât zeci de mii de oameni care scăpaseră de atacul direct al ciclonului.
Interesant este că un orăşel din apropierea Calcuttei, Contai, a rămas neatins.