La final de an, vă invităm la tradiţionalul nostru concurs de enigmistică ortodoxă, dotat cu premii şi felicitări. Vă propunem un careu de cuvinte încrucişate. Sănătate sufletească şi
Pliniu cel Bătrân, marele istoric ucis de Vezuviu
În anul 23 d.Hr. se năștea în Imperiul Roman un băiețel care avea să devină unul dintre cei mai mari istorici ai umanității, Pliniu cel Bătrân, numit așa pentru a nu fi confundat cu nepotul său, Pliniu cel Tânăr, și el la rândul său personaj important al timpului, scriitor și senator roman.
Cărturarul s-a născut pe malul lacului Como, într-o familie care se ocupa cu creșterea cailor. Prima sa carieră a fost cea militară. Fiind în infanteria romană, a luptat în provincia Germania, însoțindu-i în campanii pe împărații Vespasian și Titus. A ocupat funcția de procurator, însă în istorie nu a rămas prin faptele sale de arme, ci prin enciclopedia de valoare inestimabilă pe care ne-a lăsat-o: „Istoria Naturală”, însumând 37 de volume ce transmit cunoștințe de antropologie, artă, medicină, din lumea animală și vegetală, cosmologie, botanică, prelucrarea metalelor, fiziologie, zoologie și mineralogie din acea perioadă.
Folosindu-se din plin de experiența sa de militar, a descris în lucrările sale războaiele romanilor cu popoarele germanice, asta însemnând o prezentare a istoriei Romei în 31 de volume, continuând opera istoricului roman Basus din anul 47. Istoricul roman Tacitus a folosit mai târziu lucrările lui Plinius.
Un eveniment cu totul deosebit al vremii sale, erupția vulcanului Vezuviu, din data de 24 august 79 e.n., nu a fost prins în lucrările marelui istoric, din simplul și tragicul motiv că viața sa a luat sfârșit. Pliniu cel Bătrân a murit sufocat de gazele emanate de vulcan. În momentul erupției, acesta se afla pe puntea unui vas în estuarul orașului Pompei, împreună cu nepotul său, Pliniu cel Tânăr, cel care a relatat moartea unchiului său: „Celor doi, aflați pe o corabie, le-a fost dat să vadă de la distanță cum se cutremura Vezuviul, după care din vârful muntelui țâșnește un nor de fum gros, însoțit de o revărsare de lavă și pietre. Un râu gros de noroi fierbinte a început să îngroape cele două orașe din apropiere: Pompei și Herculaneum. Vaporii nocivi au ucis păsările din zbor și numeroase alte ființe vii. Pliniu cel Bătrân a decedat, sufocat de vaporii toxici, dar nepotul său s-a salvat”.