La final de an, vă invităm la tradiţionalul nostru concurs de enigmistică ortodoxă, dotat cu premii şi felicitări. Vă propunem un careu de cuvinte încrucişate. Sănătate sufletească şi
Stadioane frumoase, ciudate, uriaşe
Iubitorii sporturilor sunt familiarizaţi cu locurile unde se desfăşoară întrecerile între echipele sau sportivii lor preferaţi. Cele mai multe şi mai cunoscute din lume sunt stadioanele destinate fotbalului, dar există şi astfel de construcţii destinate numai tenisului sau sunt arene complexe, ce pot fi destinate pe rând sau concomitent mai multor sporturi.
Vă prezentăm o parte dintre cele mai interesante şi, în acelaşi timp, frumoase stadioane de pe întregul mapamond, unele fiind renumite pentru capacitate, altele pentru ingeniozitatea construcţiei, altele pentru locul unde sunt amplasate.
World Games Stadium - Taiwan
Un stadion deosebit, ecologic, care funcţionează pe bază de energie solară se află în Taiwan - World Games Stadium. A fost construit în mod inteligent, încât în perioada când nu au loc pe el competiţii sportive electricitatea generată de sistemele sale de captare a energiei soarelui este transferată cartierelor din vecinătate. Arena a fost ridicată în numai doi ani, are un acoperiş de 14.155 de metri pătraţi, pe care sunt montate aproape nouă mii de panouri solare. Capacitatea sa este de 40.000 de locuri, iar costurile acestui adevărat monument al sportului şi tehnologiei s-au ridicat la suma de circa 150 milioane de dolari.
Allianz Arena - Germania
Stadionul münchenez Allianz Arena, pe care joacă echipele Bayern München şi TSV 1860 München, este un stadion mai aparte: exteriorul său este format dintr-un fel de pernuţe care se colorează prin interior, astfel încât arena sportivă capătă noaptea culorile simbol ale echipei care joacă în seara respectivă. Stadionul mai găzduieşte şi meciurile echipei naţionale a Germaniei, ocazii cu care apare colorat în alb.
Estadio Municipal de Aveiro - Portugalia
Stadionul portughezilor din oraşul Aveiro a fost construit pentru competiţia Euro 2004. Arhitectul Tomas Taveira a creat un design vesel, în care culorile vii sunt prezente din plin, atât pe dinafară, cât şi prin interior - scaunele fiind colorate fiecare în altă culoare, în mod aleator, fără vreun model anume. Un amestec incitant de culori, care duce cu gândul la o petrecere, aşa cum, de altfel, ar trebui să fie orice întrecere sportivă animată de fairplay.
Marina Bay Floating Stadium - Singapore
Singaporezii au făcut un stadion plutitor. Platforma situată la Marina Bay, în Singapore, este cel mai mare stadion plutitor din lume, deşi este construit în întregime din oţel şi are o lungime de 120 de metri lungime şi 83 lăţime. Capacitatea tribunelor este semnificativă, mai mare decât a multor stadioane construite pe sol - 30.000 de locuri, asta pe lângă zeci de tone de vehicule şi 200 de tone de echipamente.
Eco Stadium Janguito Malucelli - Brazilia
Nicăieri nu se simte mai aproape mirosul gazonului decât pe Eco Stadium Janguito Malucelli. Şi asta pentru că stadionul din Curitiba este prima arenă ecologică din Brazilia. Are o capacitate de 6.000 de locuri, iar toate scaunele sunt efectiv aşezate în iarbă sau, mai bine zis, iarba creşte printre scaunele din tribune - totul controlat, desigur.
Stadionul subteran din Doha
Arabii din Doha - Qatar, cunoscuţi pentru atenţia pe care o dau arhitecturii oraşelor, s-au întrecut pe sine, folosind petrodolarii şi în construcţia unui stadion care să-i apere pe jucători şi pe spectatori de temperaturile extrem de ridicate, deşertice - în subteran. Aerul din incinta arenei este curat, graţie unor sisteme moderne de ventilaţie. Stadionul arată ca o tastatură de calculator, motiv pentru care arena este cunoscută sub numele de „The Laptop“.
Cele mai mari stadioane din lume
În continuare, iată câteva exemple de stadioane care se remarcă prin dimensiunile lor gigantice.
Egiptenii din oraşul milenar Alexandria au un stadion cu o capacitate de 86.000 de locuri - Borg El-Arab Stadium, care a fost construit în speranţa că vor câştiga dreptul de a organiza Cupa Mondială din anul 2010. Deşi nu au câştigat, stadionul superb a rămas, iar UEFA l-a recunoscut drept unul dintre cele mai frumoase ale lumii.
Malaezienii au construit în numai un an de zile un stadion gigantic, de 87.411 de locuri, în Kuala Lumpur, capitala ţării. Stationul, numit Bukit Jalil National Stadium, este apreciat de cluburi din întreaga lume, mari echipe ale Europei mergând acolo pentru pregătirile dinaintea sezoanelor fotbalistice din ţările lor.
Stadionul Gelora Bung Karno Stadium din Jakarta - Indonezia, construit în anul 1960 la capacitatea de peste 100.000 de locuri, a fost modernizat în 2007, scăzându-i ceva din numărul de locuri, la 88.306, dar, chiar şi aşa, rămâne un stadion impresionant şi ultramodern.
Celebrul Wembley al englezilor poate primi 90.000 de împătimiţi (şi în cazul englezilor termenul este, după cum ştim, cât se poate de nimerit) ai fotbalului. Stadionul este unul considerat dintre cele mai moderne ale lumii, a costat fabuloasa sumă de 757 milioane de lire sterline. Pe acest stadion evoluează naţionala Marii Britanii, aici se joacă şi meciuri de rugby - alt sport foarte iubit de englezi.
Americanii au Rose Bowl Stadium, cu o capacitate de 93.420, situat în Passadena, California. Acest stadion a fost construit în 1922, pe el s-a jucat finala Cupei Mondiale dintre echipele Braziliei şi Italia, în anul 1994. Stadionul aparţine echipei UCLA Bruins.
În Africa de Sud există stadionul Soccer City (în traducere „Oraşul fotbalului“, denumire care practic recunoaşte imensitatea de oraş a stadionului), care are o capatitate de 94.736 de locuri. Stadionul a fost inaugurat în anul 1989 şi renovat - moment în care a fost mărit - în anul 2009, pentru desfăşurarea Cupei Mondiale care a avut loc în 2010. Pe acest stadion s-a jucat finala, între Spania şi Olanda.
Iranienii au construit un stadion de peste 95.000 de locuri în capitala lor, Teheran. Acest stadion a fost construit în anul 1975, pentru desfăşurarea Jocurilor Asiatice. Pe Azadi Stadium joacă cele două mari cluburi ale ţării.
Stadionul Camp Nou („câmp nou“, în limba catalană) este cel mai mare stadion al Europei. Pe el joacă echipa FC Barcelona, iar numele oficial al arenei este „Estadi del Futbol Club Barcelona“. A fost inaugurat în anul 1957, renovat în 2008, având în prezent impresionanta capacitate de aproape 100.000 de locuri. Camp Nou are o capacitate de 99.354 de locuri. (Dan Cârlea)