Ziua de 10 ianuarie 2024 a fost termenul-limită de trimitere a scrisorilor sau a mesajelor de răspuns la concursul nostru tradiţional de la final de an. Şi anul acesta am primit scrisori din toate regiunile ţării,
Un gând frumos pentru Leopoldina Bălănuţă
Pe actriţa Leopoldina Bălănuţă, fiică de preot ortodox, născută în Păuleşti, Vrancea, în 1934, ne-o amintim cu drag şi rememorăm rolurile-i de o mare complexitate. Se cuvine să ne-o amintim şi în ziua de 15 octombrie, întrucât la această dată a anului 1998 a plecat spre cele veşnice. A absolvit IATC-ul în 1957 şi a debutat cu rolul Velea din "Prima întâlnire", piesă de Tatiana Sîtina, în regia lui Ion Cojar. Mulţi ani mai târziu, avea să joace în ultimul rol tot într-o piesă regizată de acelaşi maestru Cojar, "O batistă în Dunăre", de D.R. Popescu, la Bucureşti, pe scena Teatrului Naţional. A avut în mare roluri dramatice pe care le interpreta magistral atât în teatru, cât şi în film. Dintre filmele sale mai importante amintim: "Nunta de piatră" (1972), "Dincolo de pod" (1975), "Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii" (1979), "Clipa" (1979), "Bietul Ioanide" (1979), "Năpasta" (1982).
În teatru a făcut roluri memorabile în piesele "Vassa Jeleznova" şi "Mama" de Maxim Gorki, "Anna Karenina", de Lev Tolstoi, "Medeea" de Euripide, "Martin Eden" de Jack London, "Noaptea iguanei" de Tennessee Williams, "Oameni sărmani" de Feodor Dostoievski, "Livada cu vişini" de Cehov, "Doi pe un balansoar" de William Gibson. Mulţi dintre noi ne-o amintim şi în savuroasele apariţii în scenetele de televiziune, de exemplu, "Care de dame", de G.H. Brăescu, realizată în 1980, în care actriţa a întruchipat patru personaje, care reprezintă şi astăzi un model de virtuozitate artistică. Leopoldina Bălănuţă a fost şi o recitatoare fabuloasă de poezie. Din 1977 a fost căsătorită cu actorul Mitică Popescu, un alt maestru al scenei şi filmului românesc.