Ziua de 10 ianuarie 2024 a fost termenul-limită de trimitere a scrisorilor sau a mesajelor de răspuns la concursul nostru tradiţional de la final de an. Şi anul acesta am primit scrisori din toate regiunile ţării,
Un muzeu aparte: al hărţilor vechi
Din 2003, în Bucureşti funcţionează un muzeu mai aparte, de a cărui existenţă ştiu mai mult cunoscătorii: Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţilor Vechi. Acesta se află pe strada Londra şi cuprinde 750 de exponate originale reprezentând istoria din 1500 până în 1918.
În afară de colecţia în sine, care este extrem de valoroasă, în cele 16 încăperi ale clădirii se află amplasate şi diverse alte obiecte care doar ajută la crearea unei atmosfere specifice unui astfel de spaţiu: vitralii intens colorate, tavane cu desene ale constelaţiilor, un glob pământesc uriaş, sculpturi valoroase şi altele. Există o hartă din secolul al XVI-lea a lui Ortelius care menţionează Dacia şi pe care sunt menţionate 44 de localităţi dacice. Un itinerar prin istoria cartografiată a teritoriului pe care locuim astăzi durează aproximativ 40 de minute şi costă doar 5 lei.