La final de an, vă invităm la tradiţionalul nostru concurs de enigmistică ortodoxă, dotat cu premii şi felicitări. Vă propunem un careu de cuvinte încrucişate. Sănătate sufletească şi
Vechi reţete româneşti
În timpul unei vizite la o familie din judeţul Călăraşi, mamaia Floarea sau ţaţa Floarea, aşa cum îi mai spun vecinii, cel mai în vârstă membru al familiei, ne-a povestit câteva din amintirile sale legate de sărbătoarea Floriilor, dar ne-a dezvăluit şi câteva reţete cu peşte ştiute din bătrâni.
Mamaia Floarea are duioase amintiri despre mersul la biserică în ziua de Intrarea Domnului în Ierusalim (Florii). „De când eram mică, mergeam cu maica la biserică. Îmbrăcam straie de sărbătoare, ne strângeam toţi copiii de pe linie (strada respectivă), ne aşteptam părinţii, apoi plecam încet, încet către biserică, ei ţinând în braţe legături de salcie, iar noi, ţinându-ne de mână şi spunând trăsnăi. Căci în acea zi, părinţii erau mai preocupaţi de vecinii care mergeau lângă ei şi de treburile pe care urmau să le facă în zilele următoare. Aveam grijă să nu ne murdărim, căci era vai şi-amar de noi dacă ne umpleam de praf sau, dacă plouase cu o zi înainte, de noroi. Ramurile de salcie, din coroniţe de pus la icoane, deveneau uşor nuiele usturătoare, aşa că eram cuminţi. Ajunşi la biserică, aşteptam să facă preotul slujba, îi sărutam mâna când ne dădea o crenguţă mică de salcie sau câţiva mâţişori, apoi plecam către casă aşa cum am venit, nerăbdători să mâncăm ce pregătiseră mamele noastre în ajun: peşte dat prin mălai, apoi prăjit, peşte la cuptor cu ce legume aveam prin curte, ciorbă acră de peşte sau icre şi lapţi prăjiţi. Noi nu făceam salată de icre cum se face acum, ci le dădeam prin făină, apoi le mâncam cu usturoi şi mămăligă de-abia răsturnată pe fundul de lemn... Ni se părea că nu este mâncare mai bună pe lume...“, ne-a povestit ţaţa Floarea.
Icre şi lapţi prăjiţi
I-am cerut o reţetă veche de pregătire a peştelui. „O reţetă? Numai una? Vă dau mai multe, să mă ţineţi minte...“, ne-a spus ţaţa Floarea râzând.
Întâi vă spun pe scurt reţeta de icre şi lapţi prăjiţi... o nebunie. Mai întâi luăm icrele şi lapţii de la câţiva crapi, apoi îi spălăm, îi scurgem bine de apă şi îi sărăm. Lăsăm aşa la rece cam două ore, ca să prindă gust. Apoi îi spălăm iar, îi dăm prin făină sau prin mălai amestecat cu puţină sare şi îi prăjim în ulei încins sau pe plită... cine mai are plită. Pentru că puneam din timp arpagic, când eram mici aveam în curte brazda mare de usturoi taman bună pentru pus la mâncare şi nu mai foloseam usturoiul de îl culegeam toamna pentru iarnă. Curăţăm deci nişte usturoi verde, îl tocăm mărunt şi încercăm să îl pisăm puţin cu pisălogul de lemn. Punem puţină apă, apoi îl turnăm peste icre şi lapţi. Mai punem alături o felie de mămăligă caldă şi... poftă bună!
Sarmale cu peşte
Dacă v-a plăcut reţeta asta, vă spun şi o reţetă pe care am gustat-o la o mătuşă de-a mea din Dobrogea. Numai acolo am mâncat sarmale cu peşte şi numai acolo am făcut, căci aici în sat nu a auzit nimeni de această reţetă. Pentru început, trebuie să spun că se prepară la fel ca sarmalele cu carne, numai că se înlocuieşte carnea cu peşte. Întâi se căleşte ceapă tocată, se adaugă orez şi apă. Se pune sare şi piper după gust, bulion sau suc de roşii şi se lasă să fiarbă. Când orezul este aproape fiert, se adaugă bucăţele de peşte tocat mărunt cu cuţitul. Se umplu foi de varză murată (sau nouă, că fierbe mai repede) cu amestecul de orez şi peşte, se rulează şi se fac sarmalele. Se pun la fiert cu borş, sare, suc de roşii sau bulion şi câteva foi de dafin. Ies tare bune şi, lângă o mămăligă caldă şi-un ardei iute verde sau murat, sunt şi mai bune.
Plachie de crap
Ingrediente: un crap potrivit de mare, 4 cepe albe, un ardei gras, 6 căţei de usturoi, o conservă de roşii tocate, o lingură cu pastă de tomate, 200 ml vin alb sec sau apă, o lămâie, 100 ml ulei de floarea-soarelui, două frunze de dafin, o linguriţă boia dulce, pătrunjel.
Crapul se curăţă, se eviscerează, se spală şi se taie felii mai groase. Se condimentează şi se trece prin făină, se prăjeşte câteva minute pe fiecare parte, apoi se scoate pe un platou. În uleiul rămas se călesc ceapa, ardeiul şi usturoiul tăiate felii potrivit de groase. Se adaugă boiaua dulce, pasta de tomate şi roşiile din cutie, vinul şi frunzele de dafin. Se presară sare şi piper după gust, pătrunjel tocat şi se amestecă totul. Feliile de peşte se pun într-o tavă, se toarnă deasupra legumele, se introduce tava în cuptorul încins şi se ţin 20-30 de minute. Se serveşte caldă sau rece, simplă sau cu mămăligă, presărată cu pătrunjel proaspăt tocat.
Crap cu legume şi cartofi noi
Ingrediente: un crap mare, un kilogram de morcovi, 4 cepe albe, o căpăţână de usturoi, un fir de praz, un kilogram cartofi noi mai mici, 200 ml ulei de floarea-soarelui, o lămâie, o lingură cu cimbru verde, sare, piper, 250 ml vin alb sau apă.
Crapul se curăţă, se eviscerează, se spală şi se taie bucăţi potrivite. Se presară cu sare, se acoperă cu folie şi se introduce la rece pentru o oră. Se ung feliile cu ulei amestecat cu sare, piper şi cimbru, se aşază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, se introduce în cuptorul încins şi se coace la foc mediu 20 de minute. Într-o cratiţă se încinge uleiul rămas, se pun morcovii tăiaţi bastonaşe, ceapa şi prazul tăiate rondele şi usturoiul curăţat de foi lăsat întreg. Se călesc zece minute, se adaugă vinul sau apa, se condimentează şi se fierb până se înmoaie. Cartofii noi se curăţă de coajă sau se lasă ca atare, se spală bine cu un şervet, se fierb sau se prăjesc în ulei încins şi se servesc alături de legumele şi peştele calde, presărate cu cimbru.
Crap la tavă cu usturoi şi legume
Ingrediente: 2 kg crap, 2 ardei graşi roşii, 2 ardei graşi verzi, 4 cepe albe, două cepe roşii, 2 morcovi, o căpăţână de usturoi, două linguri cu pastă de tomate, o conservă de roşii, o rădăcină de pătrunjel, o lămâie, 150 ml ulei de floarea-soarelui, 300 ml vin alb sec sau apă, două frunze de dafin, două legături de pătrunjel, sare, piper.
Crapul eviscerat şi curăţat se spală, se taie bucăţi şi se pune pe un platou. Într-o tavă adâncă se pune ceapa tăiată rondele, jumătate din usturoi feliat, morcovul şi ardeii tăiaţi rondele. Separat se amestecă pasta de tomate cu sare şi piper după gust, uleiul şi vinul sau apa. Peştele se aşază peste legume, se crestează din loc în loc şi în orificiile făcute se introduce usturoiul rămas feliat. Se toarnă deasupra amestecul lichid, se pun frunzele de dafin în tavă şi se introduce în cuptorul încins. Se coace la foc mediu 25-30 de minute, până scade sosul şi peştele este bine făcut.