Duminica a 30-a după Rusalii (Dregătorul bogat - păzirea poruncilor) Luca 18, 18-27 În vremea aceea un dregător oarecare s-a apropiat de Iisus şi L-a întrebat, zicând: Bunule Învăţător, ce să fac ca să
Arhimandritul Lucian Bujor, un monah evlavios şi râvnitor
Statornic, harnic, evlavios şi râvnitor în cele ale credinţei, precum şi în ascultările încredinţate în planul activităţilor duhovniceşti, monahale şi administrativ-gospodăreşti, preacuviosul părinte Lucian Bujor, inspector de specialitate şi administrator al Reşedinţei Patriarhale, s-a învrednicit duminică, 10 noiembrie 2019, de primirea celei mai înalte distincţii onorifice a clerului monahal, rangul de arhimandrit, conferit de însuşi Întâistătătorul Bisericii noastre, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Slujba hirotesiei întru arhimandrit a fost săvârşită de Patriarhul României în luminosul Paraclis „Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul, Arhiepiscopul Armeniei”, aflat la ultimul etaj al turnului de pe latura de nord-vest a Reședinței Patriarhale.
Închinoviat în anul 2001 la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași, tuns în monahism pe 19 martie 2006, moment de reînnoire spirituală a oricărei persoane însetate de desăvârşire, tânărului Liviu Bujor i s-a schimbat numele în Lucian, avându-l aşadar din acel moment ca ocrotitor spiritual pe Sfântul Sfinţit Mucenic Lucian, preotul din Antiohia, cel care a strigat de trei ori, înainte să-şi încredinţeze sufletul în mâinile Domnului: „sunt creştin!”. Călăuzit parcă de acest strigăt-chemare plin de curaj al Sfântului Sfinţit Mucenic Lucian, preacuviosul părinte Lucian a dovedit, în cei 13 ani de slujire clericală şi 18 ani de vechime în viaţa monahală, că este un adevărat creştin şi un monah de vocaţie, atât prin devotamentul, cât şi prin lucrarea sa neostoită în ogorul Bisericii lui Hristos. În anul 2009, la 4 octombrie, părintele Lucian a fost hirotonit ieromonah de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în Catedrala Patriarhală din București, iar în 22 iulie 2011, a fost hirotesit protosinghel, tot de către Patriarhul României, în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Reşedinţei Patriarhale, cu ocazia resfințirii picturii și a catapetesmei sfântului locaş de rugăciune.
Pentru bogata sa activitate liturgică şi administrativă, preacuviosul părinte Lucian a primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel Ordinul „Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur” (28 octombrie 2015) şi Ordinul „Sfântul Ierarh Antim Ivireanul” (30 decembrie 2016), toate acestea fiind încununate de acordarea rangului de arhimandrit, în data de 10 noiembrie 2019. Despre lucrările impresionante realizate „cu timp şi fără timp” (II Timotei 4, 2), am vorbit cu arhim. Lucian Bujor, cel care, de la data angajării la Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor, la 1 aprilie 2008, și apoi în cadrul Administrației Patriarhale, din 5 august 2009, s-a ocupat permanent de administrarea Reședinței Patriarhale. „În toată această perioadă, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, am supravegheat lucrările multiple de consolidare, renovare și redecorare a spațiilor Reședinței Patriarhale și a Parcului «Grădina Maicii Domnului». În ceea ce priveşte Reşedinţa Patriarhală, m-am ocupat de restaurarea picturii și a iconostasului din Paraclisul «Sfântul Mare Mucenic Gheorghe», de reorganizarea Muzeului Patriarhilor, de renovarea Sălii Sinodale, precum şi de lucrările de consolidare şi înlocuire a decorului mural cu pictură în tehnica mozaic a Salonului «Sfinţilor Români». De asemenea, m-am ocupat de lucrările de consolidare a Reședinței Patriarhale, care au constat în forarea și turnarea unor piloți din beton armat (h=13 m), legați printr-o grindă de coronament, și a versantului dinspre Bulevardul Regina Maria (h=8 m), de reabilitarea curții Catedralei Patriarhale şi de lucrările de consolidare şi reabilitare a zidului exterior din spatele Reședinței Patriarhale”, a subliniat arhim. Lucian Bujor. Referitor la lucrările realizate în Parcul „Grădina Maicii Domnului” al Reşedinţei Patriarhale, acesta a precizat că s-a ocupat de forarea unui puț de mare adâncime (183 m) pentru alimentarea cu apă a Reședinței Patriarhale. „Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a numit această fântână Izvorul Tămăduirii. Totodată, m-am ocupat de construirea a două troițe din ceramică, pe care au fost amplasate icoanele Izvorul Tămăduirii și Buna Vestire, realizate în tehnica mozaic, precum şi de lucrări de reprofilare a aleii și îmbunătățirea capacității portante, în vederea accesului auto în Parcul «Grădina Maicii Domnului», lungimea drumului fiind de 0,448 km, iar lățimea platformei de 3 m. Un lucru deosebit de important pentru parcul reşedinţei a fost plantarea a 52 de specii (arbori, arbuști, subarbuști și pomi fructiferi), însumând aproximativ 3.000 de exemplare”, a mai precizat părintele arhimandrit.
Din octombrie 2009, arhim. Lucian Bujor a oficiat slujbele Sfintei Liturghii, singur sau în sobor, în paraclisele din Reședința Patriarhală, îndrumând liturgic mai mulți clerici nou hirotoniți (angajați în cadrul Administrației Patriarhale), care și-au desfășurat perioada de practică liturgică la paraclisele Reședinței Patriarhale.