Duminica a 30-a după Rusalii (Dregătorul bogat - păzirea poruncilor) Luca 18, 18-27 În vremea aceea un dregător oarecare s-a apropiat de Iisus şi L-a întrebat, zicând: Bunule Învăţător, ce să fac ca să
Convocarea anuală a preoților militari
La Casa „Academica” din cadrul Centrului cultural-misionar „Familia” al Patriarhiei Române din oraşul Pantelimon, județul Ilfov, a avut loc marți, 8 octombrie 2019, convocarea anuală a preoților militari din cadrul Ministerului Apărării Naționale.
La eveniment au participat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, generalul Nicolae Ciucă, şeful Statului Major General, generalul Corneliu Postu, directorul Statului Major al Apărării, și părintele consilier patriarhal Ciprian Ion Ioniță.
Întâlnirea a debutat cu Sfânta Liturghie săvârșită la Mănăstirea Cernica din Ilfov de un sobor de preoți militari, urmată de slujba de Te Deum oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de slujitori.
La convocarea din acest an au participat 84 de preoți militari, care aparțin diferitelor structuri din cadrul Ministerului Apărării Naționale, respectiv Forțele Navale, Forțele Aeriene și Forțele Terestre.
Lucrările întâlnirii au fost deschise de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, care a transmis un cuvânt de binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și a evidențiat importanța convocării preoților militari în contextul Anului omagial al satului românesc. „Biserica s-a adresat în mod special satului pentru că în zorii modernității țara noastră a fost o țară rurală. Civilizația urbană la noi este relativ recentă față de Europa Occidentală. Astăzi, majoritatea locuitorilor sunt din mediul rural. Sigur, Biserica întotdeauna a avut grijă de toți credincioșii, dar cu precădere de cei din lumea satului. Un suflu înnoitor în acest sens, al intensificării misiunii în mediul rural, l-a dat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel pe vremea când era Mitropolit al Moldovei și Bucovinei prin proiectul «Nici un sat fără biserică». În 1990,
în Moldova, prestigioasă pentru evlavia credincioșilor ei, erau peste 300 de sate care nu au avut niciodată biserică”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.
De asemenea, preotul militar Florin Vlădoiu, inspectorul general și șef al Secției de asistență religioasă din cadrul Ministerului Apărării Naționale, a subliniat rolul întâlnirii în vederea găsirii unor soluții pentru problemele cu care se confruntă clerul militar. „Este o bucurie că ne vedem și ne putem cunoaște mai bine, putem discuta anumite probleme cu care se confruntă clerul militar din Ministerul Apărării Naționale. În prezent suntem 84 de preoți militari: 82 ortodocși, unul romano-catolic și un pastor baptist pentru Alianța Evanghelică din România. Secția asistență religioasă din Statul Major al Apărării are o structură ecumenică și răspunde cerințelor actuale. Fiindcă în mediul militar nu este permis prozelitismul, trebuie să fie o bună colaborare între culte și să lucrăm în beneficiul credincioșilor noștri care poartă hainele militare”, a spus părintele Florin Vlădoiu.
De asemenea, au fost tratate teme referitoare atât la satul românesc, cât și de interes pentru clericii militari: „Satul, vatra neamului în gândirea lui Simion Mehedinți” (părintele conf. dr. Gheorghe Holbea); „Provocări și exigențe pentru discursul religios contemporan” (părintele conf. dr. Vasile Crețu) și „Conlucrarea Bisericii Ortodoxe Române cu Armata României - realizările generalului Paul Teodorescu la Mănăstirea Dintr-un Lemn. Prezentarea revistei «Misiunea»” (prof. dr. Valentin Ciorbea).
În a doua parte a convocării au fost prezentate activitățile de asistență religioasă organizate de către preoții militari de la Statele Majore ale categoriilor de forțe ale Armatei Române și au fost analizate problemele curente ale misiunii acestora.