De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Adunarea festivă a veteranilor de război în Capitală
În Sala Bizantină a Palatului Cercului Militar Național a avut loc joi, 27 aprilie, un eveniment festiv dedicat Zilei veteranilor de război, care se sărbătorește în fiecare an la 29 aprilie. În cadrul întrunirii au fost prezentate mesaje de felicitare din partea structurilor superioare ale Ministerului Apărării Naționale și au fost înmânate plachete omagiale. În ajun, tot la această instituție s-a desfășurat și campania „Recunoștință veteranilor de război”, la care au participat premierul Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților.
Adunarea festivă a veteranilor de război, care a avut loc în prezența majorității celor 47 de președinți de filiale județene și din Capitală, a debutat cu un moment solemn în care a fost intonat Imnul național al României.
În continuare, generalul (r) Ion Dănilă, președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război (ANVR), a declarat deschise lucrările Adunării naționale și au urmat mesaje de felicitare din partea structurilor superioare ale MApN. Primul vorbitor a fost generalul Mihai Șomordolea, consilier de stat și secretarul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), care a citit mesajul transmis de președintele României, Klaus Iohannis. „Îi sărbătorim astăzi pe veteranii de război, eroi ai neamului românesc, care au luptat în cele două conflagrații mondiale pentru idealurile naționale. Dragostea de țară, apartenența la neam și curajul au călăuzit faptele de arme ale veteranilor de război pe câmpul de luptă. Și datorită lor, România este astăzi un stat suveran, independent, unitar și indivizibil. Loialitatea, dârzenia și sacrificiul suprem de la Mărășești, Mărăști și Oituz, Oarba de Mureș și Carei dăinuie peste decenii în memoria poporului român și continuă să inspire tinerele generații prin puterea exemplului pe care îl reprezintă. (…) Dragi veterani de război, eroismul, forța și devotamentul care v-au ghidat acțiunile pe câmpul de luptă rămân repere fundamentale pentru Armată și pentru poporul român. Reprezentați un veritabil simbol al onoarei și al demnității specifice națiunii noastre. Pentru toate acestea aveți întreaga noastră recunoștință și apreciere”, a transmis președintele României.
Apoi au fost invitați să vorbească generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării; generalul Valeriu Roșu, locțiitor al șefului Departamentului pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, care a citit mesajul secretarului de stat Eduard Bachide.
La finalul discursurilor au fost înmânate plachete de onoare ale ANVR reprezentanților următoarelor instituții și organizații: Administrația Prezidențială, Patriarhia Română, Comandamentul Logistic Întrunit, Consiliul Național al Persoanelor Vârstnice.
În încheierea evenimentului, generalul (r) Ion Dănilă, președintele ANVR, a prezentat materialul adunării festive. „În numele biroului permanent al asociației, salut cu respectul cuvenit reprezentanții Ministerului Apărării Naționale, ai Ministerului de Interne, ai tuturor structurilor subordonate acestora, ai asociațiilor și organismelor cu care avem o bună colaborare, pe toți președinții și delegații filialelor sectoarelor din București și județene. Semnalăm cu bucurie că Patriarhia Română ne-a onorat prin prezența unui reprezentant, preotul militar Sorin Chitic, precum și prezența reprezentanților presei scrise și audiovizuale. Vă mulțumesc din suflet tuturor că ați răspuns invitației noastre și vă prezint un călduros onor ostășesc. (…) Mulțumim Bisericii Ortodoxe Române pentru rugăciunile rostite întru pomenirea eroilor neamului în toate Sfintele Liturghii, precum și Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru permanenta atenție și colaborare de care ne bucurăm”, a spus președintele asociației.
Toți cei prezenți s-au bucurat apoi de un program artistic susținut de președintele filialei ANVR Prahova, Nicolae Vicol.
În ajun, tot la Cercul Militar Național s-a desfășurat și campania „Recunoștință veteranilor de război”, la care au participat prim-ministrul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, pentru împachetarea darurilor ce vor fi distribuite veteranilor de război. O acțiune similară a avut loc și joi dimineață la care au participat personalități culturale, artistice, din domeniile economic, social și mass-media din țara noastră.
Campania se desfăşoară în perioada 20-29 aprilie, urmând să fie distribuite pachete cadou pentru toţi cei 1.069 de veterani şi veterane de război, precum şi pentru cele 24 de văduve de război din ţara noastră şi pentru trei veterani de război din Republica Moldova, informează Agerpres.
Ziua veteranilor de război se sărbătoreşte, în fiecare an, la 29 aprilie și a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/2007.