În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Binecuvântări arhiereşti de Zilele Craiovei
Sfârşitul lunii mai a fost încununat de câteva activităţi notabile pentru viaţa Bisericii din Oltenia. Astfel, activităţile dedicate Zilelor municipiului Craiova au primit binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Irineu, prezent în mijlocul oficialităţilor locale în ziua de vineri, 30 mai, cu prilejul galei festive a Consiliului Judeţean Dolj.
Evenimentul a fost găzduit de Opera Română, adunând laolaltă personalităţi de seamă din viaţa urbei, dar şi pe cei mai silitori elevi, premiaţi, laolaltă cu profesorii coordonatori, pentru rezultatele meritorii obţinute la olimpiadele naţionale şi internaţionale. În cadrul întâlnirii au fost decernate trei titluri de cetăţean de onoare al oraşului pentru: sublocotenentul Claudiu Constantin Vulpoiu (post-mortem), actorul Marcel Iureş şi chitaristul Radu Ionescu.
În deschiderea întâlnirii, IPS Părinte Irineu a felicitat iniţiativa primăriei municipale în vederea promovării şi susţinerii demersului de a aşeza Craiova pe lista capitalelor culturale europene. „Oraşul nostru este locul binecuvântat în care creştem, învăţăm, ne formăm spre a deveni persoane responsabile în viaţa socială. Aici ne întoarcem de fiecare dată cu bucurie şi tot de aici primim energia care ne propulsează de fiecare dată mai departe. Venim în oraşul nostru ca la o binecuvântare, şi de aceea cu toţii suntem datori să-l păstrăm cu sfinţenie, ca pe un dar de la Dumnezeu“, a mai spus Mitropolitul Olteniei.
În cadrul festivităţii de premiere, elevul Victor Muscalu, de la Seminarul Teologic „Sfântul Grigorie Teologul“ din Craiova, a fost evidenţiat pentru premiul obţinut la olimpiada naţională de religie. Profesorul său coordonator este diac. Cristian Stăiculescu.
Anul acesta, Zilele municipiului Craiova au fost marcate pe plan bisericesc prin inaugurarea Bisericii „Eroii Neamului“ din cartierul Calea Bucureşti, zona Electro, împlinită în ziua de 29 mai, de praznicul Înălţării Domnului.
În Duminica Sfinţilor Părinţi de la Sinodul I Ecumenic, obştea mănăstirii mehedinţene Topolniţa a îmbrăcat veşmânt de sărbătoare, primind vizita chiriarhului locului, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei. Ierarhul mehedinţean a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie la altarul de vară al sfântului aşezământ monahal, înconjurat de un ales sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Sfântul Nicodim“ de la Catedrala episcopală din Drobeta-Turnu Severin.
După săvârşirea Sfintei Liturghii, tinerii mehedinţeni şi-au dat întâlnire de suflet în cadrul Adunării Tinerilor Creştin-Ortodocşi din Eparhia Severinului, manifestare prilejuită şi de Ziua Internaţională a Copilului. Acest eveniment dedicat elevilor ortodocşi din judeţ a reunit aproximativ 120 de tineri din învăţământul gimnazial şi liceal. Aceştia, însoţiţi de profesorii de religie şi de câţiva preoţi profesori, au participat la discuţii pe diverse teme religioase, fiind împărţiţi în grupuri de lucru. Acţiunea cultural-religioasă a fost organizată de către Sectorul Învăţământ şi tineret al Centrului eparhial din Drobeta-Turnu Severin, coordonat de pr. consilier Ioan Ovidiu Polexă, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Mehedinţi, prin Catedra de religie. Invitat al ediţiei de anul acesta a fost ieromonahul Augustin Dragomir, stareţul Mănăstirii Jiana, care a ţinut şi cuvântul de învăţătură. În centrul învăţăturilor expuse, părintele a aşezat necesitatea Spovedaniei, a împărtăşirii cu Sfintele Taine, a întoarcerii generaţiilor către Dumnezeu, Care iubeşte făptura şi doreşte mântuirea tuturor. În Arhiepiscopia Craiovei, congresul tinerilor creştini ortodocşi va avea loc în perioada 13-14 iunie, la Mănăstirea Tismana. (Diac. Ioniţă Apostolache, Cătălin Cernătescu)