Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Biserica Parohiei Pahomia, veche de 243 de ani, a fost resfințită
În ziua de prăznuire a Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, s‑a aflat în Parohia Pahomia din comuna Dobrovăț, județul Iași. Ierarhul a resfințit bisericuța de lemn a parohiei, veche de 243 de ani.
După ce a fost întâmpinat de preoți, de oficialitățile locale, precum și de credincioși, ierarhul a târnosit Biserica „Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon”, binecuvântând zidurile cu Sfântul și Marele Mir și pecetluind Sfânta Masă din Sfântul Altar. În continuare, cei prezenți au luat parte la Sfânta Liturghie oficiată pe un podium amenajat în apropierea lăcașului de închinare.
În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, după citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinția Sa a subliniat importanța existenței bisericii în mijlocul comunității creștine: „Dumnezeu nu are nevoie de o casă sau de un loc anume pe pământ, ci noi avem nevoie de acest lăcaș, de biserică, în care ne întâlnim cu Dumnezeu și prin care Dumnezeu Se face cunoscut. Precum ați auzit citindu‑se din Cartea a treia a Regilor că Solomon, grăind către Dumnezeu și făcându‑i‑se cunoscut glasul lui Dumnezeu, spune «numele Tău este acolo». De aceea, de câte ori intrăm în biserică, avem înțelesul acesta al întâlnirii cu Dumnezeu, dar și al unei judecăți lăuntrice. Orice întâlnire cu Dumnezeu reprezintă pentru noi o provocare și o cunoaștere de sine, în primul rând, și apoi o cunoaștere a lui Dumnezeu, pe măsură ce acceptăm să vedem în noi chipul nedeformat, nelingușit, pe care Dumnezeu ni‑l descoperă cu cele bune ale noastre, dar și cu lipsă și cu cele cu umbră pe care, de multe ori, nu vrem să le auzim de la alții. Încât biserica este și loc în care Îl cunoaștem pe Dumnezeu și loc în care ne simțim judecați de Dumnezeu, dar, mai ales, loc în care ne simțim mângâiați de Dumnezeu. De aceea, toate slujbele Bisericii le adresăm Duhului Sfânt, Mângâietorul, pentru că este o mângâiere care nu vine dintr‑o emoție sau dintr‑o împărtășire a unui cuvânt frumos, ci o putere dumnezeiască, ce ni se împărtășește și care aduce pace în suflet”.
Pentru meritele deosebite avute în slujba Bisericii, precum și pentru cei 23 de ani de păstorire, părintelui Nistor Mihalache i s‑a conferit rangul de iconom stavrofor. Totodată, ctitorii și binefăcătorii sfântului lăcaș au primit ca răsplată distincții de vrednicie.