În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Bucurie academică, speranţă şi responsabilitate misionară
Finalizarea studiilor universitare de licenţă la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ a Universităţii din Bucureşti este, deopotrivă, un prilej de bucurie şi speranţă. Este bucuria împlinirii unei etape din viaţa tinerilor absolvenţi care au urmat idealul chemării de a fi slujitori ai Mântuitorului Hristos şi, în egală măsură, este speranţa Bisericii că mărturisirea Evangheliei prin cuvânt şi faptă va continua, sporind în intensitate prin entuziasmul şi dăruirea celor ce, începând de astăzi, vor porni la lucru în Ogorul Domnului (cf. Matei 13, 24-30).
Această promoţie de absolvenţi îşi încununează studiile în anul 2014 - declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca An omagial euharistic şi An comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni în Patriarhia Română. Este un prilej pentru a întări în sufletele tinerilor viaţa duhovnicească şi conştiinţa necesităţii apropierii permanente, cu pregătire corespunzătoare, de Hristos Domnul, Cel ce Se dăruieşte nouă în Sfânta Euharistie. De asemenea, modelul Sfinţilor Brâncoveni trebuie să reprezinte pentru toţi tinerii de astăzi, dar mai cu seamă pentru absolvenţii de Teologie, o adevărată făclie călăuzitoare într-o lume tot mai secularizată, care prin individualism exacerbat şi prin lăcomie pătimaşă de avere, plăcere şi putere pierde sensul profund spiritual al existenţei şi valorile tradiţionale creştine. Este nevoie de mărturisirea curajoasă a adevărului credinţei în Dumnezeu Creatorul şi Mântuitorul lumii, a valorii eterne a persoanei umane şi a iubirii generoase ca împlinire a vieţii umane. Deşi astăzi nu ni se cere să fim martiri, totuşi ni se cere să fim permanent fideli sau credincioşi legământului de la Botez: să ne lepădăm de Satana şi să ne unim cu Hristos, să ne eliberăm de păcate prin pocăinţă şi să căutăm sfinţenia izvorâtă din rugăciune şi fapte bune.
Provocările lumii contemporane sunt multiple şi mari. De aceea, şi slujirea misionară a Bisericii trebuie să dezvolte direcţii multiple de preocupare, de gândire spirituală şi acţiune misionară, vizând toate sectoarele vieţii sociale. În acest sens, fiecare promoţie de absolvenţi în Teologie oferă o şansă aparte îmbogăţirii activităţii noastre bisericeşti, nu numai în plan pastoral, ci şi în plan cultural, social-filantropic şi misionar. O nouă direcţie misionară care beneficiază în mod constant de aportul tinerilor absolvenţi de Teologie este Centrul de presă BASILICA al Patriarhiei Române, unde chemarea vocaţională se împlineşte în activităţile mediatice ale presei scrise - Ziarul LUMINA, Radioului şi Televiziunii TRINITAS.
Astăzi, un principiu de bază al dezvoltării personale este principiul învăţării şi formării continue. Desigur, un teolog îşi sporeşte permanent cunoaşterea teologică şi cultura prin acumulări de cunoştinţe teoretice şi experienţă duhovnicească pe tot parcursul vieţii. Însă, un absol-vent al cursurilor de licenţă în Teologie la Universitatea din Bucureşti are imediat şansa de a continua aprofundarea studiilor în mediul elevat al aceleiaşi instituţii, la cele opt programe masterale şi, apoi, pentru cei mai râvnitori, la Şcoala Doctorală. De aceea, încurajăm înscrierea în număr mare a absolvenţilor acestei promoţii la programele amintite, pentru a spori întru cunoaşterea dreptei credinţe şi pentru a adăuga noi trepte la efortul pregătirii personale, de care se va ţine seama, desigur, la concursurile de angajare în posturile vacante din administraţia bisericească şi din unităţile de cult ortodoxe ale Arhiepiscopiei Bucureştilor.
Depunerea jurământului de fidelitate faţă de Biserică, ca respect pentru dogmele şi rânduielile ei canonice şi statutare, în deplină ascultare filială faţă de Arhipăstorii Bisericii, reprezintă un moment solemn pentru absolvenţi, care se cuvine a fi păstrat în suflet cu cea mai curată conştiinţă, amintindu-le că misiunea lor nu este conjuncturală şi provizorie, ci are valoare eternă, ca răspuns la chemarea lui Iisus Hristos, Cel ce ieri şi azi şi în veci este acelaşi (Evrei 13, 8).
Suntem încredinţaţi, aşadar, că actuala promoţie de absolvenţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti aduce Bisericii noi misionari sau „lucrători în via Domnului“ spre bucuria poporului dreptcredincios. Felicităm pe toţi absolvenţii acestei promoţii şi pe profesorii lor, dorind tuturor multă sănătate, bucurie şi ajutor de la Dumnezeu în toată fapta bună, întru mulţi şi fericiţi ani!
Cu deosebită preţuire şi părinteşti binecuvântări,
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Mesaj transmis la Festivitatea depunerii Jurământului de către absolvenţii Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ a Universităţii din Bucureşti, joi, 26 iunie 2014.