Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în Duminica dinaintea Crăciunului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, 22 decembrie 2024, un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul
Campania „Sănătate pentru sate” continuă
Sâmbătă, 9 aprilie, 150 de persoane din localitatea Sintești - comuna Vidra, județul Ilfov, au primit consultații și investigații medicale gratuite din partea medicilor și asistenților voluntari ai Caravanei „Sănătate pentru sate”, proiect desfășurat de Patriarhia Română și Ministerul Sănătății, cu sprijinul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.
La acțiunea social-filantropică din localitatea Sintești, Ilfov, au participat, sâmbătă, 38 de voluntari, dintre care 12 au fost medici specialiști, 12 asistenți medicali și personalul auxiliar care a asigurat buna desfășurare a consultațiilor și investigațiilor medicale. Echipa de voluntari a asigurat transportul persoanelor bolnave de la domiciliu la cabinetul medical din localitate. În intervalul orar 10:00-18:30 au fost oferite consultații și investigații medicale gratuite, ecografie și EKG (electrocardiogramă) unui număr de 150 de pacienți (100 de adulți și 50 de copii) cu sau fără asigurare medicală, mulți dintre ei fiind cazuri sociale. Pacienții au beneficiat de consultații gratuite în următoarele specialități: medicină internă, diabet și nutriție, cardiologie, stomatologie, psihiatrie pediatrică, psihiatrie adulți, medicină de familie, kinetoterapie și recuperare medicală, precum și imagistică. Cu privire la problemele medicale descoperite în localitățile din jurul Bucureștiului, inclusiv în localitatea Sintești, părintele consilier patriarhal Cezar Dumitrașcu, medic pediatru și de familie, a tras un semnal de alarmă, identificând două tipuri de patologii: „Copiii de la țară ar trebui să fie mai sănătoși decât cei de la oraș, însă alimentația de împrumut urban, incluzând fast-fooduri, snacksuri și altele, vulnerabilizează sănătatea celor mici, apărând astfel probleme semnificative precum obezitatea infantilă, cariile dentare sau parazitozele intestinale. Spre deosebire de copiii din zonele apropiate Bucureștiului, cei din zonele mai îndepărtate, din comunitățile care păstrează mai mult statutul satului tradițional, sunt mai sănătoși. O altă problemă semnificativă este cea a depresiilor, mediul rural fiind din ce în ce mai mult expus acestei patologii specific urbane. De altfel, deteriorarea raporturilor de familie cauzate de sărăcie, lipsa educației și divorțurile determină tulburări de comportament în rândul copiilor și marginalizarea acestora de către colegii de școală”, a spus părintele Cezar Dumitrașcu.
Familiile din localitatea Sintești cu o situație financiară instabilă au primit pachete cu haine donate în urma unei colecte realizate la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului. Ediția desfășurată în Sintești este cea de-a șaptesprezecea de la debutul programului social-filantropic și medical „Sănătate pentru sate”, campanie prin care Patriarhia Română promovează valorile creștine ale iubirii milostive față de semeni.