În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Cerc pastoral în Protopopiatul 4 Capitală
Preoţii şi diaconii din Protopopiatul Sector 4 Capitală s-au întrunit ieri, 26 martie, în cadrul unui cerc pastoral, la biserica Parohiei Apărătorii Patriei II din Bucureşti. În cadrul întâlnirii au fost dezbătute diferite aspecte legate de Sfintele Taine ale Spovedaniei şi Împărtăşaniei, iar la final a avut loc şi o şedinţă administrativă.
Întrunirea pastorală a fost deschisă de pr. Ion Armaşi, protoiereul Protopopiatului 4 Capitală, care a subliniat importanţa temei abordate, întrucât lumea contemporană confundă rolul preotului duhovnic cu cel al psihologului sau vede Sfintele Taine ale Bisericii Ortodoxe ca pe nişte mistere, şi nu ca Taine care ne conduc la starea de teofori sau „purtători de Hristos“. Mai multe aspecte misionare cu privire la Sfintele Taine ale Spovedaniei şi Euharistiei au fost reliefate de către pr. prof. univ. dr. Gheorghe Istodor, de la Parohia Brâncoveanu - Berceni din Capitală. Între cele amintite, pr. prof. dr. Gheorghe Istodor a subliniat că Taina Mărturisirii nu este doar o treaptă de a accede la Taina Euharistiei, ci este o Taină importantă şi esenţială în sine, fiindcă în cadrul ei este prezent în mod personal Mântuitorul Hristos, închipuit de preot. De asemenea, această Taină a Mărturisirii face posibilă întâlnirea fericită şi mântuitoare între iertarea lui Dumnezeu şi pocăinţa omului. „Această întâlnire conduce la starea pe care teologia Bisericii o numeşte «metanoia», şi pe care părintele Steinhardt o definea ca fiind «totala dezintegrare a omului păcătos şi imediata lui metamorfozare în subiect de jertfă». Această Taină presupune sensibilitate, adică preotul duhovnic trebuie să aibă conştiinţa că are în faţă un om care este rănit de păcat şi că nu poţi trata un asemenea om fără sensibilitate. Biserica a păstrat cu înţelepciune acest mod de operare a Tainei Mărturisirii, faţă către faţă. Or, această relaţionare implică nişte aspecte profunde, de ordin psihologic. De asemenea, întâlnim în cadrul Tainei Mărturisirii aspecte de ordin pedagogic, mă refer la epitimie sau canon, care fac dovada tactului pastoral pe care preotul duhovnic trebuie să-l aibă în scaunul Spovedaniei. Lipsa unui tact pastoral şi a unei pedagogii creştine serioase poate să-l arunce pe penitent fie în deznădejde, fie în laxism moral“, a precizat pr. Gheorghe Istodor.
În privinţa aspectelor misionare ale Tainei Sfintei Euharistii, pr. Istodor a arătat că aceasta este Taina prin excelenţă a Bisericii, chiar dacă noi mărturisim o prezenţă a Mântuitorului Iisus Hristos şi în alte forme de manifestare în Biserică, precum cuvântul, icoanele, ierurgiile, doxologiile. Totodată, a fost evidenţiată atitudinea creştinului cu privire la întâlnirea cu Domnul Hristos, precum şi problematica Tainei Euharistiei în contextul ecumenismului actual. „Biserica respinge clasificarea Tainelor ca forme de raţionalizare. Ca misiolog, când aud despre taine de iniţiere, mă gândesc că pe un om neinstruit, necatehizat, problematica iniţierii poate să-l lege la toate influenţele oculte de astăzi, la aşa-numitele manifestări religioase de mistere, cu un profund caracter ezoteric. Teologii ortodocşi contemporani mai spun că prin intermediul Sfintelor Taine primim o harismă proprie pe care trebuie să o punem în slujba celorlalţi, în vederea dobândirii comuniunii cu Dumnezeu şi cu oamenii, şi prin aceasta să ajungem să dobândim mântuirea. Sfintele Taine, din toate punctele de vedere, sunt indispensabile în efortul nostru de a dobândi mântuirea“, a mai spus pr. Gheorghe Istodor.
La dezbateri au mai participat pr. Ioan Iordache, vicar-administrativ eparhial, arhim. Veniamin Goreanu, consilier administrativ bisericesc, şi pr. David Pestroiu, consilier pentru învăţământ şi activităţi cu tineretul.