În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Comercianţii veniţi la Sărbătorile Iaşului vor fi controlaţi drastic
Agenţii economici care vor comercializa produse alimentare în timpul Sărbătorilor Iaşului vor fi supuşi unor controale riguroase ale autorităţilor sanitare, astfel ca produsele vândute să nu prezinte pericol pentru sănătatea consumatorilor.
Anul acesta, 40 de astfel de comercianţi au primit avize sanitare de funcţionare din partea Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Iaşi. „În schimb, şase dosare au fost respinse din start, deoarece acele persoane nu reprezentau o firmă cu profil de alimentaţie publică“, a declarat dr. Irina Mitroi, director-adjunct al ASP Iaşi. Echipe mixte formate din reprezentanţi ai Inspecţiei Sanitare de Stat (ISS), ai Oficiului pentru Protecţia Consumatorului (OPC) şi ai Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) vor efectua controale zilnice la tarabele comercianţilor cu produse alimentare, atât dimineaţa, cât şi după-amiaza, în întreg intervalul 6-16 octombrie. „ISS are disponibile 10 persoane. Împreună cu colegii de la OPC şi DSV vom efectua controale în cele două locaţii în care se vând produse alimentare, respectiv la Hala Centrală şi pe Splai Bahlui. Vor fi luate în calcul condiţiile de igienă, de păstrare a alimentelor, examenele medicale ale celor care vând sau manipulează produsele şi echipamentele de protecţie ale acestora“, a explicat şefa ISS Iaşi, dr. Manuela Trifan. Inspectorii sanitari vor verifica dacă comercianţii folosesc apă potabilă, dovada în acest sens fiind factura achiziţionării peturilor cu apă. De asemenea, se va verifica dacă agenţii economici dispun de recipienţi închişi pentru evacuarea reziduurilor lichide. Aceştia vor fi deversaţi în anumite canale, indicate de RAJAC sau vor fi preluate zilnic de o maşină specială a regiei. Potrivit conducerii ASP, controale riguroase vor avea loc şi în unităţile de alimentaţie publică care vor prepara sarmalele pentru masa pelerinilor.