În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
COMUNICAT DE PRESĂ: Lamentaţii tardive şi nejustificate privind noua Catedrală
După experienţa şi rezultatele neconcludente ale celor două concursuri de arhitectură organizate în anii 1999 şi 2002 privind Catedrala Mântuirii Neamului, la care nu a fost pregătită o temă de proiectare care să exprime viziunea teologică şi arhitecturală a Patriarhiei Române în calitate de beneficiar, la începutul anului 2008 au fost iniţiate discuţii preliminare în legătură cu proiectul noii Catedrale patriarhale de pe Dealul Arsenalului din Bucureşti.
Scopul acestui demers al Patriarhiei Române, la care au participat numeroşi arhitecţi din Bucureşti şi din ţară care au proiectat după anul 1990 cel puţin o biserică de mari dimensiuni în mediul urban, a fost acela de a crea o dezbatere constructivă cu specialiştii în domeniu în vederea formulării şi definitivării temei de proiectare a Catedralei Mântuirii Neamului. În acest sens, au mai fost consultaţi arhitectul-şef al capitalei, profesori de la Institutul de Arhitectură Ion Mincu şi Facultatea de Construcţii din Bucureşti, precum şi specialişti din cadrul Inspecţiei de Stat pentru Calitatea în Construcţii. Astfel, Patriarhia Română a organizat trei simpozioane tematice consultative, intitulate Noua Catedrală Patriarhală - Catedrala Mântuirii Neamului: arhitectură, structură, utilitate cultuală şi culturală (decembrie 2008, iunie 2009 şi decembrie 2009), la care au fost invitaţi să participe arhitecţi interesaţi, reprezentanţi ai Uniunii Arhitecţilor din România şi ai Ordinului Arhitecţilor din România - Filiala Bucureşti, precum şi factorii responsabili din Administraţia de stat centrală şi locală. Unii au participat, alţii nu. Cei absenţi atunci se plâng acum. Discuţiile purtate de Patriarhia Română cu specialiştii care au participat la cele trei simpozioane au fost interesante şi rodnice, astfel că, după fiecare simpozion, au fost reţinute numeroase idei, propuneri şi sugestii care au fost incluse în tema de proiectare ilustrată în două rânduri printr-o machetă tematică prezentată prin intermediul mass-mediei. În acest context, considerăm incorectă poziţia exprimată în ziua de 4 martie 2010 de Ordinul Arhitecţilor din România - Filiala Bucureşti privind participarea arhitecţilor la elaborarea proiectului Catedralei. Este surprinzătoare o astfel de atitudine din partea celor care, deşi au fost invitaţi să participe la simpozioanele tematice, au declinat invitaţia, iar acum încearcă să acrediteze falsa impresie că arhitecţii nu pot participa la proiectarea Catedralei Mântuirii Neamului. Cei ce nu au proiectat măcar o biserică nouă în mediul urban, tineri sau vârstnici, pot participa la proiectare ca asociaţi ai celorlalţi care au construit biserici, fapt bine precizat în momentul lansării ofertei publice de proiectare (decembrie 2009). Receptivitatea manifestată de numeroşi arhitecţi şi de alţi specialişti din Bucureşti şi din ţară faţă de construirea Catedralei Mântuirii Neamului arată că opinia recent exprimată de conducerea Ordinului Arhitecţilor din România - Filiala Bucureşti nu are justificare reală. (Biroul de presă al Patriarhiei Române)