În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Copiii, sărbătoriţi în parohiile clujene şi bistriţene
Mai multe activităţi dedicate copiilor au fost organizate în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului. În Parohia „Sfânta Treime“ din Cluj-Napoca a avut loc un festival, la Gherla copiii s-au întrecut la festivalul-concurs „Bucuria de a fi creştin“, iar copiii din numeroase parohii au oferit recitaluri şi diverse programe artistice.
Ziua Copilului a fost sărbătorită luni, 2 iunie, în Parohia „Sfânta Treime“ din Cluj-Napoca, printr-o activitate organizată pentru cei mici, la care a participat şi Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Aflat la prima ediţie, la Festivalul parohial pentru copii au participat aproape 100 de copii de la Colegiul Naţional „George Coşbuc“ şi Colegiul Naţional Ortodox din Cluj-Napoca, coordonaţi de învăţătoare şi profesoare de religie. Manifestarea a fost structurată pe trei secţiuni: desen, poezie religioasă şi cântări şi pricesne.
IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei le-a vorbit celor mici despre îndeletnicirile care îi preocupau pe copiii din vechime, amintind de copilăria Sfântului Atanasie: „Din copilăria lui era cuminte şi bun şi a ajuns mai apoi, Sfântul Atanasie. Atunci când s-a întrunit primul Sinod Ecumenic, în anul 325, Sfântul Atanasie l-a certat pe Arie, care n-a iubit biserica şi s-a împotrivit învăţăturii bisericii. Copilaşul acesta, care era credincios, bun şi cuminte, a ajuns mai târziu Patriarhul Alexandriei“. La final toţi participanţii au fost felicitaţi şi au primit daruri, care au fost împărţite de ierarh.
Festivalul parohial pentru copii a fost organizat în Biserica „Sfânta Treime“ din Cluj-Napoca, la iniţiativa părintelui consilier bisericesc Cristian Baciu şi a protopopului de Cluj I, Ioan Jeler. Organizatorii îşi propun ca acest festival să devină o tradiţie şi să îi implice pe cât mai mulţi elevi de la şcolile de pe raza parohiei.
Spectacol-concurs la Gherla
În incinta Casei Municipale de Cultură din Gherla, s-a desfăşurat a II-a ediţie a spectacolului-concurs „Bucuria de a fi creştin“, la care au participat elevi ai şcolilor gimnaziale şi liceale, precum şi tineri din grupele de cateheză ale parohiilor din cuprinsul Protopopiatului Gherla. În prima parte a spectacolului, peste cincizeci de copiii au prezentat publicului recitalurile pregătite la cele trei secţiuni: teatru, poezie şi proba muzicală. În cea de a doua parte, interpreţii de muzică populară Roxana Suciu şi Radu Lazăr au susţinut pentru cei prezenţi un recital de muzică tradiţională. La final, protopopul Iulian Paul Isip a prezentat rezultatele jurizării şi i-a felicitat pe tinerii câştigători, care vor reprezenta Protopopiatul Gherla în faza eparhială.
La secţiunea poezie, locul I a fost obţinut de Dan Andrei Pop (Cătina), locul II de Roxana Cosma (Băiţa), locul III de Daria Pavel din Parohia Gherla III.
La secţiunea de muzică, locul I a fost obţinut de Ionuţ Farcaş (Gherla II), locul II de Narcisa Bob şi Gabriel Ovidiu Micu (Dăbâca), iar locul III de Ioana Roman (Gherla III) şi Ioana Andreea Unguraş (Cătina).
La secţiunea teatru, locul I a fost obţinut de Simina Zegrean şi Andreea Pop (Gherla IV), locul II de Marinela Mărginean, Felician Chezan, Bogdan Blăjan, Lorena Ioana Mârza, Dănuţa Adina Dan, Adriana Vârva, Adelina Deac, Romina Rotar (Ţaga), iar locul III de Gabriela Rus şi Valentin Ionuţ Coste (Aluniş), conform celor precizate de pr. Marcel Gheberta.
Festivalul Luminilor la Năsăud
În oraşul Năsăud s-a desfăşurat duminică prima ediţie a „Festivalului Luminilor“, organizat de grupul de cercetaşi „Academica“ din Bistriţa, în parteneriat cu Asociaţia Tinerilor Ortodocşi Năsăud. Seara, cu rugăciuni şi cuvinte duhovniceşti, elevii din grup au format, cu ajutorul lumânărilor, diferite modele şi însemne creştine în faţa lăcaşurilor din oraş, încheind cu Parcul Central din oraş, unde, odată cu lăsarea serii, au creat un adevărat spectacol al luminii.
Aici, la ultimul amplasament, s-au adunat în număr mare o serie de credincioşi de toate vârstele precum şi tineri, care au întreţinut o frumoasă atmosferă de cântec, fiind însoţiţi de preoţii din oraş, aşa cum a spus pr. Greabu Lucian, de la Parohia Năsăud I. Acest eveniment a fost posibil datorită colaborării dintre Parohiile Năsăud I, Năsăud II şi Năsăud III, grupul „Academica“, coordonat de Costinaş Sidor şi Asociaţia Tinerilor Ortodocşi Năsăud.
Ziua Copilului în Parohia Dej II
Ziua Copilului a fost sărbătorită la Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din Parohia Dej II. După Sfânta Liturghie, cei doi preoţi, Ioan Bolbos şi Emil Sabadâş au împărţit diplome şi dulciuri copiilor prezenţi la biserică. Au fost prezenţi la slujbă peste 60 de copii şi numeroşi credincioşi. Evenimentul a însemnat o surpriză plăcută atât pentru copii, cât şi pentru părinţii acestora, precum şi pentru comunitatea parohială. După ce preotul Ioan Bolbos a vorbit despre importanţa acestei zile a copilului şi implicit a familiei, corul bisericii le-a cântat celor mici „La mulţi ani!“, impresionând pe toţi cei aflaţi în biserică, conform pr. Dan Toşa.
Serbare la Floreşti
Ziua Copilului a fost marcată şi în Parohia „Sfântul Apostol şi Evanghelist Marcu“ din Floreşti. La finalul Sfintei Liturghii, copiii care participă la proiectul „Vreau să cresc frumos, vreau să cresc cu Hristos“ au susţinut un program artistic dedicat acestei zile, spre încântarea celorlalţi copii prezenţi, dar mai ales spre bucuria părinţilor şi a credincioşilor. (Andreea Pâgleşan, Alexandra Andereş)