Parohia Ortodoxă Română „Naşterea Domnului“ din Cluj-Napoca a organizat sâmbătă, 23 noiembrie, un pelerinaj la mănăstirile Nicula, Căşiel şi Rohia cu copiii de la Cercul de pictură al bisericii şi cu tinerii care au participat la Festivalul Tinerilor Ortodocşi din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului.
Un grup de 30 de copii şi tineri, alături de parohul Bisericii „Naşterea Domnului“ din Cluj-Napoca, Nicolae Buda, şi de credincioase din Comitetul parohial, s-au aflat într-un pelerinaj de o zi la mănăstirile Nicula şi Căşiel din judeţul Cluj şi Rohia, judeţul Maramureş.
„Acest pelerinaj este un dar pentru toţi participanţii, dar, în acelaşi timp, este şi rodul muncii copiilor de la Cercul de pictură pentru că fondurile băneşti obţinute din atelierele de pictură, care au loc în fiecare vineri, au fost folosite pentru acest pelerinaj, precum şi în scopuri filantropice“, a precizat Marilena Asănică, unul dintre coordonatorii grupului.
Cu rugăciuni şi cântece, spre Nicula
Astfel, sâmbătă dimineaţă, cu multă veselie, cu cântece şi cu rugăciuni, grupul a pornit de la Biserica „Naşterea Domnului“ din cartierul clujean Gheorgheni spre Mănăstirea Nicula. Pe parcursul drumului, părintele Nicolae Buda le-a povestit copiilor, precum şi doamnelor din Comitetul parohial, istoricul acestei mănăstiri, centru important de spiritualitate din această zonă a ţării. De asemenea, părintele a vorbit copiilor, marea majoritate a acestora fiind membri ai cercului de pictură din cadrul parohiei, despre şcoala meşterilor iconari de la mănăstire.
Ajunşi la mănăstire, pelerinii s-au închinat la icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni, apoi ghidul mănăstirii le-a oferit copiilor mai multe repere istorice şi duhovniceşti legate de trecutul acestui aşezământ monahal care se confundă cu istoria încercată a Transilvaniei.
Copiii au fost impresionaţi de icoana Maicii Domnului care a plâns, precum şi de una din icoanele mănăstirii, care arată evenimentul Adormirii Maicii Domnului, care este şi hramul mănăstirii.
Grupul a vizitat, apoi, mica bisericuţă de lemn în stil maramureşean, monument istoric, nu înainte de a fi supus unei încercări, aceea de a descuia uşa de la intrare. Mai mulţi copii au încercat să ghicească secretul încuietorii vechi de câteva secole, iar cu ajutorul oferit de ghid, au reuşit să pătrundă în micul aşezământ care adăposteşte icoanele pe sticlă ale vechilor iconari din Nicula, opere ce fac parte, astăzi, din patrimoniul naţional.
Vizita la Mănăstirea Nicula a continuat cu poposirea la mormântul poetului Ioan Alexandru, unde pelerinii împreună cu părintele Nicolae Buda au rostit o rugăciune, iar copiii au recitat din versurile poetului.
Povestea de la Căşiel
Pelerinii au pornit apoi din nou la drum, spre Mănăstirea Căşiel, cu hramul „Înălţarea Sfintei Cruci“. Pe traseul care duce la mănăstire, un drum mai greu accesibil, părintele Nicolae Buda le-a oferit copiilor câteva repere istorice privind mănăstirea, precum şi câteva date privind viaţa monahală şi rânduielile specifice acesteia.
Ajunşi la acest aşezământ, copiii s-au închinat în bisercă, apoi au fost poftiţi la masă, prin grija stareţei Varvara Georgiu.
După masa de la mănăstire, copiii s-au bucurat şi de hrana duhovnicească, prin cuvântul părintelui Serafim Bădilă, duhovnicul obştii de la Căşiel, care le-a vorbit despre importanţa spovedaniei, mai ales, acum, în apropierea marelui praznic al Naşterii Domnului. Copiii au fost impresionaţi de povestea păstorului Natanail, care avea mintea şi inima curate, asemenea copiilor, şi care a ajuns în Rai.
Rohia, de pe stâncă
În drum spre Mănăstirea „Sfânta Ana“ de la Rohia, judeţul Maramureş, copiii au aflat istoricul acestei mănăstiri, din cuvintele părintelui Nicolae Buda, precum şi despre personalităţile culturale care au trecut pe aici.
Ajunşi la mănăstire, pelerinii s-au închinat la icoanele făcătoare de minuni din subsolul bisericii mari, apoi au vizitat impresionantul ansamblu mănăstiresc. Pelerinii au fost încântaţi de „Colţul Maramureşean“ unde se află Biserica „Sfânta Ana“ şi „Casa poetului“, unde se află şi chilia în care a locuit părintele Nicolae Steinhardt.
La finalul vizitei de la Mănăstire Rohia, pelerinii au rostit câteva rugăciuni în cimitirul aşezământului monahal, la mormântul părintelui Nicolae Steinhardt şi la cel al arhimandritului Serafim Man, fostul stareţ al mănăstirii, trecut la cele veşnice în luna februarie a acestui an.
În drum spre casă, pelerinii au mai făcut un ultim popas, în localitatea Rohia, unde o familie de credincioşi maramureşeni i-au ospătat cu plăcinte.
Drumul spre casă a fost împodobit de copii şi tineri cu un recital de colinde. Copiii din Parohia „Naşterea Domnului“ se pregătesc, astfel, să întâmpine, sărbătoarea Crăciunului, oferind celor din jur bucurie, prin faptele lor frumoase.
Ca în fiecare an, micii voluntari se implică în strângerea de ajutoare pe care le oferă persoanelor cu probleme financiare sau persoanelor singure, în vârstă. De asemenea, grupurile de colindători merg în seara de Ajun să îi colinde pe cei vârstnici şi singuri. Pentru astfel de fapte, precum şi pentru altele, în care copiii dau dovadă de implicare şi ajutor oferit celor aflaţi în necazuri, Parohia „Naşterea Domnului“ încearcă să îi răsplătească prin acţiuni cum a fost acest pelerinaj, conform celor precizate de Marilena Asănică, coordonator al grupului, din cadrul Comitetului parohial.
„Mi-au plăcut icoanele şi mănăstirile“
Copiii au povestit în drumul de întoarcere despre lucrurile care i-au impresionat, arătând astfel că au rămas cu multe amintiri frumoase.
„Mi-a plăcut foarte mult cum a povestit părintele Serafim de la Mănăstirea Căşiel. Modul în care ne-a povestit ne-a captivat atenţia şi a atras atenţia şi asupra unor lucruri cum ar fi faptul că noi românii nu ştim să ne apreciem unii pe alţii pentru ceea ce suntem şi pentru ceea ce avem. Ne-a adus aminte de ceea ce ar trebui să fim mândri, că suntem un popor foarte frumos, că avem nişte tradiţii minunate. La Mănăstirea Nicula m-au impresionat foarte mult icoanele, istoria lor, iar la Mănăstirea Rohia m-a impresionat biserica, felul cum era aşezată pe stâncă, dar şi interiorul ei mi-a plăcut foarte mult“, a spus Teodora, în vârstă de 14 ani, elevă la Şcoala „Constantin Brâncuşi“.
„Mi-a plăcut foarte mult la Căşiel, cum ne-a explicat părintele Serafim despre Natanael. La Mănăstirea Nicula mi s-a părut interesant cum s-au chinuit băieţii să deschidă uşa mănăstirii vechi, şi mi-a mai plăcut acolo că am văzut foarte multe icoane“, a spus Maria Magdalena, în vârstă de 12 ani, de Liceul Teoretic „Brassai Samuel“ din Cluj-Napoca.
„M-a impresionat povestea păstorului care nu a făcut nici un păcat şi avea un suflet de copil, iar pentru asta Dumnezeu l-a dus în Rai. Mi-au plăcut foarte mult icoanele de la Mănăstirea Nicula, iar la Rohia m-a impresionat stilul maramureşean al bisericilor, precum şi Casa poetului unde a locuit Nicolae Steinhardt“, a spus Gabriel de 12 ani, de la Şcoala „Constantin Brâncuşi“.
„Mie mi-a plăcut la Mănăstirea Nicula, când ne-am chinuit să deschidem uşa mănăstirii vechi, precum şi icoanele vechi de acolo“, a spus Sergiu, de 13 ani, elev la Liceul Teoretic Lucian Blaga din Cluj-Napoca.
„Mănăstirile pe care l-am vizitat mi-au plăcut foarte mult, la fel şi icoanele m-au impresionat. Totul mi-a plăcut“, a spus Tudor de 11 ani, elev la Liceul Teoretic „Lucian Blaga“.