În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Delegaţiile patriarhale, întâmpinate la Râmnicu-Vâlcea
În seara zilei de marți, 27 septembrie 2016, delegațiile din Patriarhia Antiohiei și a Întregului Orient, din Patriarhia Română și din Patriarhia Georgiei au ajuns la Râmnicu-Vâlcea. Oaspeții participă la evenimentele organizate în zilele de 28 şi 29 septembrie, în Arhiepiscopia Râmnicului, și dedicate comemorării celor 300 de ani de la moartea martirică a Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, ocrotitorul eparhiei şi al municipiului, care a păstorit aici în anii 1705-1708.
Din delegațiile celor trei Biserici Ortodoxe surori fac parte Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient; Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române; Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolit de Rustavi, delegatul Preafericitului Părinte Ilie al II-lea, Patriarhul-Catolicos al Întregii Georgii; ierarhi și clerici. Primirea oficială a delegaţiilor a avut loc în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae” din municipiul Râmnicu-Vâlcea, unde au fost întâmpinate de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, şi de mulţimea clericilor şi credincioşilor vâlceni.
Slujba de Te Deum şi Polihroniul au fost săvârşite de Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, înconjurat de un sobor de preoţi şi arhidiaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala preoţilor din Arhiepiscopia Râmnicului, dirijată de arhid. Dumitru Codruţ Scurtu.
În cuvântul de bun venit, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu a subliniat cinstea pe care au primit-o clerul şi credincioşii din Oltenia de a avea în mijlocul lor ierarhi de aproape şi de departe, pentru a fi împreună părtaşi bucuriei ce va rămâne „înscrisă în istorie ca unul dintre momentele sublime de cercetare a Duhului Sfânt, pentru că prezenţa ierarhilor, păstorilor, Întâistătătorilor Bisericilor noastre nu este altceva decât o Cincizecime. Vă mulţumim, Sanctităţile Voastre, căci astăzi s-a făcut o bucurie care nu se va lua de la noi şi nu se va şterge multă vreme, pentru că este bucuria Duhului Sfânt!”.
În cuvântul de binecuvântare, Preafericitul Părinte Patriarh Ioan al X-lea a evidenţiat frumuseţea împreună-mărturisirii credinţei ortodoxe şi a îndemnat clerul şi credincioşii prezenţi să se roage pentru fraţii ortodocşi din Patriarhia Antiohiei şi a Întregului Orient, care suferă mult din cauza terorismului, a deportărilor şi a răpirilor. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulţumit Preafericitului Părinte Patriarh Ioan al X-lea şi Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Irineu pentru cuvântări, dar şi Înaltpreasfinţitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, pentru primirea călduroasă. „Avem convingerea că, după ce lucrurile se aşază în pace, vom avea şi noi posibilitatea să ajutăm la reconstrucţia unor mănăstiri şi biserici dărâmate şi la ajutorarea populaţiei care suferă foarte mult. Dorim să exprimăm şi un gest de binecuvântare pentru această catedrală, ctitorie a Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, şi oferim o cruce de binecuvântare şi mai multe cărţi tipărite anul acesta despre Sfântul Antim Ivireanul”, a spus Preafericirea Sa. La final, potrivit tradiţiei, cei doi Întâistătători şi conducătorul delegaţiei Patriarhiei Georgiei au consemnat acest eveniment pe filele Sfintei Evanghelii.