De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
A treia Denie din Săptămâna Mare la Patriarhie
La Catedrala Patriarhală din București au continuat marți seara, 27 aprilie 2021, rânduielile speciale din Săptămâna Sfintelor Pătimiri cu cea de-a treia Denie, aferentă Sfintei Miercuri. Slujba a fost săvârșită de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai catedralei, iar la final părintele asist. dr. Silviu Tudose, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, a rostit un cuvânt de învățătură.
În cadrul acestei slujbe, cântările din Triod au amintit de două evenimente: ungerea cu mir a Mântuitorului de către femeia păcătoasă şi vânzarea Învăţătorului de către Iuda Iscarioteanul.
Pornind de la prezentarea acestor două episoade, părintele asist. dr. Silviu Tudose a explicat de ce creștinii postesc în zilele de miercuri și vineri de peste an: „Aceste două evenimente triste, primul reprezentând o ungere care prevestește moartea, iar al doilea o trădare a omului față de Dumnezeu, fac ca această zi de miercuri să fie nu numai astăzi o zi de post, ci de-a lungul întregului an. Așa cum ziua de vineri, în general, este o zi de post fiindcă este ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost răstignit, a murit pe cruce și a fost îngropat, tot așa, se postește în ziua de miercuri pentru că este cea în care Mântuitorul a fost vândut de Iuda, în care Dumnezeu a fost vândut de om, ziua în care iubirea Sa față de omenire a fost trădată într-un mod cu totul reprobabil”.
De asemenea, părintele Silviu Tudose i-a îndemnat pe credincioși ca în această săptămână să participe cât mai des la sfintele slujbe care se săvârșesc în biserici.
„Să nu ne oprim doar la o simplă amintire. Poate este mai ușor să ne îndepărtăm de gestul lui Iuda, deși, ori de câte ori păcătuim, ori de câte ori nu-L iubim pe Dumnezeu sau avem în noi sentimente de invidie sau de ură, ne asemănăm acestuia. Însă, ne putem apropia de gestul femeii păcătoase încercând să participăm în mod activ la aceste slujbe. Când spun în mod activ, mă gândesc la îndemnul pe care îl auzim mereu, de a nu fi prezenți în biserică doar cu trupul. Să încercăm, atunci când se rostește o rugăciune sau o ectenie, să fim și noi părtași acelor cântări și acelor cuvinte. Rânduielile noastre de cult nu sunt altceva decât mărturisiri ale evenimentelor, ale lucrărilor mântuitoare pe care Iisus Hristos le-a făcut pentru noi. Mărturisind ce a făcut Mântuitorul și simțind aceste lucruri, avem în noi o rânduială profetică, fiindcă mărturisim ceea ce s-a întâmplat, se întâmplă și se va întâmpla până la sfârșitul veacurilor. Astfel, putem face în această săptămână, în sufletul fiecăruia dintre noi, o icoană în care să se desfășoare toate aceste evenimente”, a reliefat părintele Silviu Tudose.
Răspunsurile la strană au fost oferite de slujitori ai Catedralei Patriarhale şi membri ai Grupului psaltic „Tronos”.