IPS Părinte Mitropolit Ioan și-a serbat, și anul acesta, onomastica, la sărbătoarea Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, luând masa de prânz cu beneficiarii Centrului social de urgență pentru persoane fără adăpost de la Pădurea Verde din Timișoara.
Duhovnicia, slujire sfântă şi apostolică
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârşit vineri, 11 august, în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală, slujba Hirotesiei întru duhovnic pentru șapte clerici din Arhiepiscopia Bucureştilor.
La finalul slujbei de Hirotesie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat responsabilitatea mare, sfântă şi apostolică a părintelui duhovnicesc. „Această mare lucrare duhovnicească este o binecuvântare pentru Biserică, dar şi o responsabilitate pentru fiecare duhovnic. Duhovnicul nu trebuie să fie nici prea aspru, nici prea îngăduitor, ci să fie înţelept, echilibrat, să nu ducă pe păcătos la deznădejde, nici să îl aprobe în toate cele pe care le săvârşeşte. Se cere ca preotul, aşa cum spune canonul 102 al Sinodului Trulan, să fie ca un medic, nu ca un judecător. Medicul foloseşte şi medicamente amare, şi mai dulci, pentru vindecarea celor care suferă de patimi sufleteşti şi trupeşti.
Duhovnicul trebuie să fie şi un bun sfătuitor, care să aleagă potrivit vârstei, temperamentului, râvnei duhovniceşti, maturităţii duhovniceşti a fiecărui penitent cea mai bună cale pentru izbăvirea de păcate, de patimi şi pentru înaintarea în virtuţi”, a spus Părintele Patriarh Daniel.
Duhovnicul, a mai reliefat Patriarhul Bisericii noastre, este un om care nu doar iartă păcatele, ci îl ajută pe credincios să crească duhovniceşte şi să urmeze Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos, învăţătura Sfinţilor Apostoli şi pilda tuturor sfinţilor Bisericii. „În această conlucrare cu Dumnezeu pentru iertarea păcatelor şi pentru înnoirea vieţii duhovniceşti se află duhovnicul sau părintele duhovnicesc. El trebuie să arate iubirea milostivă a Tatălui ceresc, care se bucură când fiul risipitor sau rătăcit se întoarce la Dumnezeu. Tatăl a ieşit în întâmpinarea lui, nu a stat în casă până când a bătut la uşă fiul risipitor, ci de departe văzându-l, l-a întâmpinat. Noi, prin predicile pentru spovedanie, întâmpinăm pe credincioşi, ieşim înaintea lor, arătând că ne bucurăm că se întorc la Dumnezeu şi că doresc să schimbe viaţa lor păcătoasă într-una sfântă. În al doilea rând, duhovnicul trebuie să arate lumina Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos, nu păreri personale, ci lumina Evangheliei Mântuitorului, Care este Lumina lumii, Mântuitorul lumii şi Dreptul Judecător. Dar această lumină a Evangheliei trebuie să fie în interpretarea Sfinţilor Părinţi ai Bisericii. De aceea trebuie să cunoaştem nu numai Sfânta Scriptură, ci şi Sfânta Tradiţie, adică scrierile Părinţilor, canoanele lor privind pocăinţa. În al treilea rând, preotul trebuie să fie şi un martor al rugăciunii făcute în Duhul Sfânt. Deci, el trebuie să fie şi un om al rugăciunii pentru cei care se spovedesc şi doresc să se îndrepte”, a mai explicat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Fiecare nou duhovnic a primit din partea Preafericirii Sale cărţi liturgice şi câte o cruce de binecuvântare. La examenul de duhovnicie, sesiunea august 2017, prezidat de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, au participat 10 clerici.