Clerici și credincioși din Drobeta-Turnu Severin au participat luni la tradiționala procesiune de Bobotează organizată la malul Dunării. După Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Episcopală, Preasfințitul
Sărbătoarea Dumnezeieștii Arătări în eparhii din Muntenia și Dobrogea
Al doilea praznic împărătesc al anului calendaristic, Botezul Domnului, a fost sărbătorit cu evlavie și bucurie duhovnicească în eparhiile din Mitropolia Munteniei și Dobrogei. Chiriarhii acestora au săvârșit Sfânta Liturghie și rânduiala Sfințirii Mari a apei, binecuvântându‑i totodată pe credincioși prin stropire cu Agheasmă Mare.
Înaltpreasfințitul Părinte Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, Mitropolit onorific și Exarh patriarhal, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Târgoviște. În continuare, pe platoul din fața lăcașului, ierarhul a oficiat slujba Aghesmei Mari în prezența a numeroși credincioși care au fost binecuvântați cu apă sfințită, pe care au și primit‑o în dar, în sticle special pregătite, informează site‑ul arhiepiscopiatargovistei.ro.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat reverberațiile teologice și misionare ale Botezului Domnului, „sărbătoare ce a deschis cerurile, prilej cu care întreaga dumnezeire S‑a descoperit oamenilor. De asemenea, această sărbătoare marchează începutul activității misionare a Mântuitorului Hristos de propovăduire a Evangheliei iubirii, păcii, bucuriei, dreptății și adevărului, Evanghelie care a înnoit creația și a inaugurat civilizația creștină care stă la baza lumii de astăzi”.
Constanța
Peste cinci mii de credincioși au participat luni, 6 ianuarie, la slujba Aghesmei Mari săvârșită la malul Mării Negre. Sfințirea Mare a apei a fost precedată de Sfânta Liturghie arhierească, oficiată în Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. După slujba din interiorul sfântului lăcaș, clericii și credincioșii au pornit în procesiune spre Portul Turistic Tomis, unde a fost săvârșită Sfințirea Mare a apei. Aici a fost formată Crucea Sfântului Andrei, încă din ziua precedentă, din 200.000 de sticle cu Agheasmă Mare, care au fost oferite apoi credincioșilor prezenți.
„Cu Hristos, Cel ce S‑a botezat în Iordan, a sfințit apele și ne‑a sfințit și pe noi, putem să biruim răul cu binele care vine de la Dumnezeu. Așezați în mintea și în inima dumneavoastră un ideal frumos pentru anul acesta, să fiți mai productivi, mai rugători, mai aproape de Dumnezeu și de semeni. Astăzi ne‑am luminat cu Duhul Sfânt și Îl putem păstra în sufletele noastre cu rugăciunea de fiecare zi”, a afirmat ierarhul după săvârșirea slujbei, potrivit TRINITAS TV. Conform tradiției, Înaltpreasfinția Sa a aruncat trei cruci în apele Mării Negre. Cei care le‑au recuperat au fost felicitați și binecuvântați de ierarh, care le‑a dăruit și câte o icoană.
Argeș
Sărbătoarea Botezului Domnului Iisus Hristos a fost cinstită și în Eparhia Argeșului și Muscelului. Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în noua Catedrală Arhiepiscopală din municipiul Curtea de Argeș. La final, chiriarhul a săvârșit slujba de sfințire a Aghesmei Mari pe esplanada din fața bisericii.
Numeroși credincioși au fost binecuvântați de ierarh prin stropirea cu apă sfințită și au ascultat cuvântul său de învățătură, în care a vorbit despre importanța praznicului Bobotezei și despre folosul pe care îl aduce Agheasma Mare. Credincioșii au fost îndemnați să aibă întotdeauna în casă un vas cu apă sfințită din care să guste cu evlavie în zilele de post și în vreme de necazuri, ispite, nevoi sau grele suferințe, informează site‑ul arhiepiscopiaargesuluisimuscelului.ro.
Buzău
Credincioșii buzoieni au participat în număr mare la slujbele religioase prilejuite de praznicul Botezului Mântuitorului Iisus Hristos, precum și la tradiționala procesiune la râul Buzău. La Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din municipiu, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. La sfârșitul slujbei, în aghiasmatarul din curtea lăcașului de cult, ierarhul a oficiat Sfințirea Mare a apei.
În predica rostită, chiriarhul locului a vorbit despre însemnătatea sărbătorii Bobotezei, precizând că aceasta se mai numește și Teofania sau Dumnezeiasca Arătare întrucât, în această zi, medităm la evenimentul extraordinar petrecut la râul Iordan în momentul în care Sfântul Proroc Ioan L‑a botezat pe Mântuitorul Hristos: descoperirea celor Trei Persoane dumnezeiești: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt.
Ca și în anii precedenți, clericii și credincioșii de la Catedrala Copiilor „Sfântul Sava” și de la celelalte două catedrale eparhiale au mers în tradiționala procesiune la râul Buzău. Acolo, pe esplanada pe care a fost înălțată o cruce în cinstea Sfântului Mucenic Sava, Părintele Arhiepiscop Ciprian a săvârșit slujba Aghesmei Mari. Potrivit tradiției, ierarhul a aruncat în râu o cruce de lemn, iar cel care a reușit să o recupereze a fost răsplătit cu o cruciuliță de aur și o icoană a Bobotezei, se arată pe site‑ul arhiepiscopiabzvn.ro.
Brăila și Galați
La praznicul Botezului Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala „Nașterea Domnului” din Brăila, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Ierarhul a ieșit apoi pe esplanada catedralei, unde i‑a binecuvântat cu agheasmă pe credincioșii prezenți. În continuare, chiriarhul Dunării de Jos, clerul și credincioșii brăileni au pornit către faleza Dunării pe principala arteră de circulație a orașului, Calea Călărașilor. Aici, pe un podium special amenajat, ierarhul a oficiat slujba Aghesmei Mari, urmată de tradiționala aruncare a crucii în apele Dunării.
Părintele Arhiepiscop a mers apoi în orașul de reședință, Galați, la biserica medievală „Precista”, unde a săvârșit Sfințirea Mare a apei în prezența unui sobor de preoți și diaconi, a autorităților locale, a militarilor din Garnizoana Galați și a credincioșilor gălățeni. În continuare, acesta a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre bucuria de a fi creștin indiferent de vremurile prin care trecem, evidențiind totodată sensurile duhovnicești ale evenimentului Botezului Domnului. De la Biserica „Precista”, toată atenția s‑a îndreptat către Dunăre, unde chiriarhul a aruncat în apă crucea de lemn. Înaltpreasfinţitul Părinte Casian i‑a felicitat pe toți cei care au intrat în apele Dunării pentru a recupera crucea, binecuvântându‑i și oferindu‑le daruri.
În cele două municipii mari ale eparhiei, Galați și Brăila, credincioșii au primit din partea slujitorilor și a voluntarilor parohiilor peste 150.000 de sticle cu Agheasmă Mare, informează pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
Călărași
Praznicul Botezului Domnului a fost sărbătorit și la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena”‑Volna din municipiul Călărași, unde Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor. În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a arătat importanța acestei sărbători ca început al lucrării mântuitoare în lume a Domnului Hristos.
În continuare, ierarhul a săvârșit slujba de sfințire a Aghesmei Mari, urmată de o procesiune în care clericii și credincioșii au pornit până pe malul Dunării, ajungând în Parcul Central al municipiului Călărași. Aici, Preasfinția Sa a binecuvântat cu Agheasmă Mare credincioșii prezenți și a aruncat în apă crucea, care a fost adusă la mal de un tânăr, se arată pe site‑ul sfesc.ro.
Giurgiu
La vechea Catedrală Episcopală din Giurgiu, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un ales sobor de preoţi și diaconi. În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Preasfinția Sa a vorbit despre semnificația duhovnicească a Botezului Domnului Iisus ce reprezintă dezvăluirea iubirii și a bunăvoirii Părintelui ceresc pentru Fiul cel iubit, Mântuitorul Hristos, Care vine la râul Iordan să fie botezat de către Ioan pentru a sfinți creația.
După săvârșirea Sfintei Liturghii, în curtea lăcașului, chiriarhul a săvârșit slujba de sfințire a Aghesmei Mari. Credincioșii prezenți au primit sticle cu apă sfințită, precum și alte daruri din partea ierarhului. În continuare, clericii și credincioșii de la toate bisericile din Giurgiu au pornit în procesiune din fața vechii Catedrale Episcopale către Portul Giurgiu unde, într‑un loc special amenajat, au fost binecuvântate apele Dunării, se arată pe site‑ul episcopiagiurgiului.ro.
Tulcea
Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârșit Sfânta Liturghie și slujba Sfințirii Mari a apei la Catedrala Episcopală ,,Sfântul Nicolae” din Tulcea. „Boboteaza este o zi a luminii, a binecuvântării, când Mântuitorul Hristos s‑a îmbrăcat în repejunile Iordanului în lumină, îmbrăcându‑ne și pe noi în lumina cea pururea fiitoare. Ziua Botezului Domnului ne aduce aminte și de ziua botezului nostru, când fiecare dintre noi a fost mărturisit de către Tatăl ca fiind fiu iubit al său. Îl rugăm pe Mântuitorul Hristos să ne ajute și să ne binecuvânteze acum, la început de an, iar lumina Bobotezei pe care am primit‑o în suflet să o păstrăm ca într‑o candelă mereu aprinsă spre slava lui Dumnezeu și spre mântuirea noastră”, a declarat ierarhul pentru TRINITAS TV la încheierea slujbei.
Mii de credincioși au participat apoi, pe Faleza „Ivan Patzaichin” din Tulcea, la slujba Sfințirii Mari a apei. Ierarhul i‑a binecuvântat pe cei prezenți și a aruncat crucea în apele Dunării, aceasta fiind recuperată de doi tineri înotători.