Clerici și credincioși din Drobeta-Turnu Severin au participat luni la tradiționala procesiune de Bobotează organizată la malul Dunării. După Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Episcopală, Preasfințitul
Boboteaza în Episcopia Caransebeșului
De sărbătoarea Botezului Domnului, 6 ianuarie, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Caransebeș, precum și slujba Sfințirii Mari a apei, potrivit rânduielii liturgice speciale din această zi.
Pentru cei prezenți, Agheasma Mare a fost îmbuteliată în peste 5.000 de sticle, toți credincioșii având posibilitatea să ducă la casele lor apa sfinţită, spre evlavioasă întrebuințare.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre semnificațiile duhovnicești ale acestui praznic: „L‑am ascultat și noi tainic pe Dumnezeu Tatăl, Care ne‑a spus: «Acesta este Fiul Meu Cel iubit întru care am binevoit». L‑am avut pe Mântuitorul Iisus Hristos prezent în mijlocul nostru în acest nou Iordan, care este Biserica cea una, sfântă, sobornicească și apostolească. L‑am văzut din nou pe Mântuitorul nostru smerindu‑Se, pogorându‑Se în repejunile Iordanului și primind botezul de la Ioan, spălând păcatele întregii omeniri”.
Credincioșii din municipiul Caransebeș care au participat la sfintele slujbe oficiate în Catedrala Episcopală au fost binecuvântați la final cu apă sfințită de către Preasfințitul Părinte Lucian.
În Ajunul Bobotezei, 5 ianuarie, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a poposit la Mănăstirea „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”‑Vasiova din județul Caraș‑Severin. Ierarhul a oficiat Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, Vecernia praznicului, după care, împreună cu obștea mănăstirii, soborul slujitor și credincioșii prezenți, a mers în procesiune până la izvorul aflat în apropierea așezământului, unde a săvârșit slujba Sfințirii Mari a apei, la fel ca și în ziua praznicului Botezului Domnului.
La această mănăstire există un izvor cu apă tămăduitoare și de aceea Părintele Episcop, în Ajunul Bobotezei, merge să se roage împreună cu obștea și credincioșii așezământului monahal.
După ce toți credincioșii au fost binecuvântați cu apă sfințită, s‑au întors în sfântul lăcaș, unde Preasfințitul Lucian le‑a vorbit despre predica Sfântului Ioan Botezătorul.
În prezent, obștea mănăstirii este îndrumată de stareța Varvara Sântiuan, care împreună cu duhovnicul Ioanichie Petrică şi cu celelalte vieţuitoare se ostenesc cu grădinăritul, apicultura, ateliere de pictură şi croitorie, această mănăstire fiind o oază de spiritualitate şi duhovnicie în Episcopia Caransebeşului.