De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Duminica Cincizecimii la Catedrala patriarhală
În Biserica Ortodoxă, la 50 de zile după Paşti este sărbătorită Pogorârea Sfântului Duh sau Cincizecimea. La Catedrala patriarhală, slujba Sfintei Liturghii, urmată de Vecernia „Plecării genunchilor“ (în cadrul căreia au fost citite 7 rugăciuni speciale), a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de slujitori.
În cuvântul de învăţătură rostit după citirea Sfintei Evanghelii, Întâistătătorul Bisericii noastre a arătat că sărbătoarea Cincizecimii are trei mari înţelesuri. „În primul rând, ea ne arată că Duhul Sfânt se pogoară peste Apostoli, după ce Hristos Domnul S-a înălţat la ceruri, şi că Hristos Cel răstignit, înviat şi înălţat la ceruri, împreună cu Dumnezeu Tatăl, trimite pe Duhul Sfânt ca să ne dăruiască nouă viaţa cerească şi preaslăvită a lui Hristos. În al doilea rând, sărbătoarea ne arată că prima lucrare a Pogorârii Duhului Sfânt a fost întemeierea Bisericii, iar în al treilea rând, ni se arată că Duhul Sfânt este foc dumnezeiesc, pogorât din ceruri. Duhul Sfânt este focul iubirii dumnezeieşti pentru mântuirea oamenilor, este foc luminător al minţii, ca să înţelegem Evanghelia lui Hristos, este foc ce încălzeşte mintea, ca să îl iubim pe Hristos şi Biserica Sa, este foc curăţitor de păcate ca să dobândim sfinţenia. El este apa cea vie, care ne spală de păcate prin Botez şi care ne dă viaţă pământească şi cerească“, a explicat Preafericirea Sa. În continuare, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a arătat că Duhul Sfânt purcede din Tatăl şi se odihneşte în Fiul şi că este dăruit oamenilor pentru ca ei să se adune laolaltă din neamuri diferite, de vârste diferite şi de ranguri diferite în iubirea Preasfintei Treimi, adică în Biserica lui Hristos. „Duhul Sfânt s-a pogorât peste Apostoli când ei se aflau laolaltă, deci El S-a pogorât peste persoane care se aflau în comunitate, ca să le înveţe să trăiască în comuniune de iubire cu Dumnezeu şi cu semenii. Duhul Sfânt este acelaşi, dar se pogoară în limbi ca de foc şi pentru ca să arate că fiecare Apostol are misiunea de a propovădui prin grai viu, folosind limba, Evanghelia lui Hristos. Această minunată lucrare a pogorârii Duhului Sfânt ne arată deodată că El aduce în noi focul iubirii dumnezeieşti, iubire curată, nepătimaşă, milostivă şi smerită“, a spus Preafericirea Sa.
„Duhul Sfânt nu are un chip, nu concurează cu chipul lui Hristos, ci Îl confirmă“
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mai subliniat că sărbătoarea Cincizecimii ne arată legătura care există între Duhul Sfânt şi Dumnezeu Cuvântul. „Duhul Sfânt se arată în chip de limbi ca de foc, pentru că limba exprimă ceea ce gândeşte mintea. Duhul Sfânt nu se pogoară pe umerii sau pe buzele Apostolilor, ci deasupra capetelor, ca să arate că persoana îşi exprimă identitatea prin ceea ce gândeşte şi prin ceea ce vorbeşte. Când se sfinţeşte capul, se sfinţeşte tot trupul şi prin aceasta Duhul Sfânt se arată ca Unul care face cunoscută lumii lucrarea lui Dumnezeu Cuvântul. Duhul Sfânt ne dăruieşte harul înfierii şi devenim fii ai lui Dumnezeu Tatăl în Dumnezeu Fiul şi rugători către Dumnezeu Tatăl, ca fraţi în Duhul ai lui Hristos. Prin lucrarea Duhului Sfânt, Hristos devine interior oamenilor. El nu are un chip, nu concurează cu chipul lui Hristos, ci Îl confirmă pe Hristos şi Îl comunică sau împărtăşeşte oamenilor. Duhul Sfânt ne împărtăşeşte viaţa lui Hristos şi are un singur dor, ca fiecare creştin să devină chipul lui Hristos“, a spus Întâistătătorul Bisericii noastre.
În această Duminică, imediat după Sfânta Liturghie, Preafericirea Sa a săvârşit Vecernia specială a „Plecării genunchilor“, în cadrul căreia s-au binecuvântat frunze de tei sau nuc, ca simbol al limbilor de foc ce s-au pogorât peste Sfinţii Apostoli. (Diac. Ştefan Sfarghie)