Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Excursie pentru copiii de la Centrul de tineret din Moniom
Seria activităţilor recreative şi educative specifice vacanţei de vară a continuat pentru membrii Centrului de tineret „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Moniom, judeţul Caraş Severin, cu o nouă excursie desfăşurată joi, 21 august.
La orele dimineţii, aproximativ 25 de copii, membri ai Centrului de tineret, alături de coordonatori şi voluntarii implicaţi, au pornit la drum într-o nouă acţiune menită să îmbine cunoaşterea, rugăciunea, socializarea şi relaxarea şi să le ofere participanţilor noi prilejuri de a fi împreună şi de a învăţa lucruri noi. Primul obiectiv vizitat a fost Mănăstirea Partoş, unde copiii au păşit cu sfială pe urmele celui ce astăzi este socotit ocrotitorul Banatului, Sfântul Ierarh Iosif cel Nou. Alături de coordonatorii lor, copiii au citit Acatistul Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş chiar în bisericuţa care a adăpostit vreme de trei veacuri sfintele moaşte ale ocrotitorul Banatului, după care au vizitat biserica cea mare a mănăstirii, unde au fost întâmpinaţi cu drag de părintele stareţ Varlaam Almăjanu. Acesta le-a prezentat pe scurt istoricul mănăstirii şi le-a adresat un cuvânt de folos, îndemându-i să rămână toată viaţa ataşaţi de valorile credinţei ortodoxe. După prânz, copiii s-au putut bucura de momente de relaxare la ştrandul termal de la Deta, iar spre seară au poposit la Mănăstirea „Sfântul Proroc Ilie de la Izvor“ Bocşa - Vasiova. Aici au fost întâmpinaţi cu părintească dragoste de părintele Ion Petrică, duhovnicul mănăstirii. În cadrul unui scurt, dar bogat cuvânt de folos, părintele duhovnic a făcut o prezentare a istoricului mănăstirii şi a purtat un dialog pe teme duhovniceşti cu copiii şi tinerii pelerini. În continuare, părintele Petrică le-a prezentat ansamblul mănăstirii, iar la final le-a împărţit iconiţe, vederi şi cărticele de folos duhovnicesc. Mulţumind pentru cuvânt, binecuvântare şi darurile primite, copiii s-au despărţit de părintele duhovnic şi de frumoasa mănăstire închinată Sfântului Proroc Ilie cu promisiunea că vor reveni şi că vor încerca să pună în practică sfaturile şi îndemnurile primite.
Un mijloc practic de învăţare şi socializare
„Pentru copiii şi tinerii de la Centrul de tineret din Moniom excursia a reprezentat un prilej în plus de învăţare şi socializare în sânul Bisericii. Şi de această dată, interesant pentru ei a fost să afle lucruri noi despre ceea ce înseamnă viaţa într-o mănăstire şi, în acelaşi timp, să cunoască aceste locuri încărcate de istorie şi spiritualitate, reprezentative pentru zona noastră. Nu în ultimul rând, a fost o ocazie de a întări relaţiile formate deja în cadrul grupului de copii şi tineri, alături de voluntari şi coordonatori care, împreună, formează Centrul de tineret «Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil» Moniom“, a concluzionat părintele Mihai Ciucur, inspector pentru activităţile cu tinerii în cadrul Episcopiei Caransebeşului. Activităţile de acest fel - în care copiii sunt pelerini şi excursionişti deopotrivă - au rolul de a împleti preocupările de ordin spiritual cu cele de relaxare şi joc specifice copilăriei. În perioada rămasă până la debutul noului an şcolar sunt programate şi alte excursii şi pelerinaje la mănăstiri de pe cuprinsul Banatului.